Τα υπάρχοντα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η γη που προορίζεται για γεωργική καλλιέργεια καταλαμβάνει τη μισή κατοικήσιμη γη έκταση του πλανήτη, την ίδια στιγμή που η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων ευθύνεται για το 14,5% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Κι ας μην αμελούμε ότι η κλιματική κρίση που απειλεί τον πλανήτη και τη βιοποικιλότητα, αποτελεί τη βάση υγειονομικών και οικονομικών κρίσεων που τείνουν να πλήττουν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του πλανήτη.

Την ίδια στιγμή, τα ποσοστά θανάτων από καρδιαγγιακές νόσους ή καρκίνο θα αρκούσαν για να δημιουργήσουν έντονη ανησυχία. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τα στατιστικά που θέλουν τη 1 στις 2 γυναίκες και τον 1 στους 3 άνδρες στις Η.Π.Α. να αναπτύσσει καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Παρόμοια ποσοστά έχουν αφορούν πλέον και άλλες χώρες του πλανήτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σύμφωνα με το British Journal of Cancer, 1 στους 2 ανθρώπους θα λάβει κάποια στιγμή στη ζωή του διάγνωση για καρκίνο.

Μπορεί άραγε η αλλαγή αυτών που τρώμε να συμβάλει στη μείωση αυτών των ποσοστών; Και όσον αφορά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τι ισχύει; Υπάρχουν φιλικές προς το κλίμα διατροφικές προσεγγίσεις για να στηρίξει κανείς τη βιώσιμη γεωργία και το μέλλον του πλανήτη;

Φάε καλύτερα για έναν καλύτερο πλανήτη

Climatarian diet

H climatarian διατροφή δημιουργήθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Climates Network, με στόχο να αποτελέσει μια υγιεινή, φιλική προς το κλίμα και τη φύση διατροφική προσέγγιση. Το διατροφικό πλάνο της climatarian επιτρέπει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και άλλων “ενοχοποιημένων” από περιβαλλοντική άποψη τροφίμων, όπως τα πουλερικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά.

Ωστόσο, οι οπαδοί ενθαρρύνονται να αντικαταστήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες μερίδες κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, μοσχάρι και ελάφι) με ψάρι ή λευκό κρέας. Σε γενικές γραμμές, προωθείται η συνολική μείωση του κρέατος και η επιλογή κρέατος που παράγεται υπεύθυνα.

Flexitarian diet

H flexitarian προορίζεται για όσους δεν…