Η απόφαση έλαβε υπόψη την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αραβικών Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OAPEC) δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+) να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου είναι σωστή και λήφθηκε την κατάλληλη στιγμή.

  • Διαβάστε επίσης Φταίει μόνο ο Πούτιν για την ύφεση και τον πληθωρισμό;

Αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία

Η απόφαση έλαβε υπόψη την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας και είναι σύμφωνη με την επιτυχή προσέγγιση που ακολούθησε ο ΟΠΕΚ+ για τη λήψη προληπτικών μέτρων ώστε να αποφευχθούν τυχόν ανισορροπίες στην αγορά πετρελαίου, ειδικά από την πλευρά της ζήτησης και την πλευρά της προσφοράς, πρόσθεσε ο γραμματέας του OAPEC Άλι μπιν Σαμπτ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στην αναπάντεχη αυτή κίνηση για τις αγορές ενέργειας είχε προχωρήσει ο ΟΠΕΚ+ στις αρχές Σεπτεμβρίου, αποφασίζοντας μικρή μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον Οκτώβριο, κίνηση με την οποία η Ρωσία δεν συμφωνούσε.

Πετρελαϊκό καρτέλ

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι χωρών του ΟΠΕΚ+ τόνιζαν τότε ότι το πετρελαϊκό καρτέλ θα μειώσει τους στόχους παραγωγής κατά περίπου 100.000 βαρέλια ημερησίως από τον Οκτώβριο, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν τις αγορές μετά την πτώση των τιμών στις διεθνείς αγορές.

Αν και η μείωση είναι πολύ μικρή, ο στόχος είναι να σταλεί ένα σήμα ότι ο ΟΠΕΚ+ παρακολουθεί τις τιμές, δήλωσε αναλυτής στο Bloomberg.

Οι ενεργειακοί αναλυτές στην πλειοψηφία τους προέβλεπαν πως κατά τη συνεδρίαση θα διατηρηθεί η παρούσα πολιτική, ωστόσο αποφασίστηκε η επαναφορά της παραγωγής στα επίπεδα του Αυγούστου.

ΤΟΝ Αύγουστο είχε αυξήσει την παραγωγή μόλις 100.000 βαρέλια

Τον Αύγουστο, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα, μια ώθηση που ερμηνεύτηκε ευρέως ως απόρριψη στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, και τις εκκλήσεις του για αύξηση της παραγωγής.

Ο ΟΠΕΚ+ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση της Δευτέρας να επιστρέψει στα επίπεδα παραγωγής του Αυγούστου οφείλεται στο ότι η ανοδική προσαρμογή «προοριζόταν μόνο για τον…