Κατά 26% χαμηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών για την εποχή ήταν η ευρωπαϊκή  ζήτηση φυσικού αερίου τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Morgan Stanley, εξέλιξη στην οποία συνέβαλε καθοριστικά η μείωση της ζήτησης στις κατοικίες και τα εμπορικά καταστήματα κατά 35%. Ωστόσο, οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου εξηγούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και όχι η ουσιαστική αλλαγή της συμπεριφοράς των νοικοκυριών, ήταν η αιτία πίσω από τη μεγάλη πτώση.

Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου ήταν ήδη 14% χαμηλότερη από τον μέσο όρο για την εποχή τον Σεπτέμβριο, με την μείωση να διευρύνεται στο 26% τον Οκτώβριο.

Η βιομηχανική ζήτηση ήταν αδύναμη ήδη εδώ και καιρό, καθώς τον Σεπτέμβριο είχε πέσει κατά 25% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας. Τον Οκτώβριο, η ζήτηση για φυσικό αέριο στη βιομηχανία ήταν κατά 31% χαμηλότερη σε σχέση με τα δεδομένα των πέντε τελευταίων ετών για την εποχή αυτή.  

Όμως, η Morgan Stanley εντοπίζει τη μεγαλύτερη αλλαγή στη ζήτηση των νοικοκυριών και του εμπορικού τομέα, η οποία παραδοσιακά επιταχύνεται τον Οκτώβριο. Φέτος, η αύξηση ήταν πολύ ήπια, σημειώνουν οι αναλυτές. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ενώ τον Σεπτέμβριο η ζήτηση νοικοκυριών και εμπορικών καταστημάτων ήταν μόνο 4% χαμηλότερη σε σχέση με την τελευταία 5ετία, τον Οκτώβριο έπεσε σε επίπεδα κατά 35% από τα φυσιολογικά για την εποχή.

Οι αναλυτές επισημαίνουν, παράλληλα, ότι η ηλεκτροπαραγωγή δεν συνεισφέρει ιδιαίτερα στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αφού τον Οκτώβριο κινήθηκε μόνο 2% χαμηλότερα από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα.

Πού οφείλεται

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Morgan Stanley, η μείωση της ζήτησης οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις υψηλές θερμοκρασίες. Πολύ απλά, ο φετινός Οκτώβριος είχε λιγότερες μέρες όπου τα νοικοκυριά χρειάστηκε να ανάψουν τη θέρμανση. Ο οίκος διαπιστώνει ότι μόνο στην Ολλανδία καταγράφηκε μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου πέραν αυτής που δικαιολογείται από τον καιρό.

Τι σημαίνει για τις τιμές

Έπειτα από την χαμηλότερη των προβλέψεων ζήτηση τον Οκτώβριο, η Morgan Stanley  αναβαθμίζει σημαντικά τις προβλέψεις της για το πού θα βρίσκονται τα αποθέματα φυσικού αερίου στα τέλη Μαρτίου του 2023, στα 31 bcm, από 26 bcm…