Στην Πάφο της Κύπρου διεξήχθη η τέταρτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ομάδας των Med5 (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα).

Κοινή δήλωση εξέδωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Med5 για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά την 4η συνάντηση τους. Στη Med5 συμμετέχουν Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα.

Ανάμεσα σε άλλα, σημειώνουν ότι: «Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει συνεπής προς όλους τους εταίρους μας, επενδύοντας στην ανάπτυξη ουσιαστικών και μακροπρόθεσμων σχέσεων, ιδίως με βασικές χώρες προέλευσης και διέλευσης, προκειμένου να συνεργαστεί μαζί τους για την πρόληψη των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές επιστροφές αυτών των υπηκόων που δεν πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις παραμονής στα κράτη μέλη».

  • Διαβάστε επίσης: Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν από Πράγα – Διάλογος εφόσον σταματήσουν οι προκλήσεις

Αναλυτικά η κοινή δήλωση των υπουργών της MED 5:

Εμείς, οι Υπουργοί Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου της Κύπρου, της Ελλάδας, της Μάλτας και της Ισπανίας, με την ευκαιρία της τέταρτης υπουργικής συνάντησης στην Πάφο στις 7-8 Οκτωβρίου 2022, καταλήξαμε στα ακόλουθα στοιχεία σε σχέση με την εσωτερική και την εξωτερική διάσταση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, ως μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης για μια αποτελεσματική διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης:

1. Εκφράζουμε την εκτίμησή μας για τον κοινό χάρτη πορείας των εκ περιτροπής προεδριών του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επίτευξη συνολικής και ισορροπημένης συμφωνίας για το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και επιβεβαιώνουμε την ετοιμότητά μας να ενισχύσουμε τη συνεργασία για την προώθηση των κοινών αξιών και αρχών της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών.

2. Επαναλαμβάνουμε την αμέριστη δέσμευσή μας να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ, ιδίως σε σχέση με τις ευθύνες μας όσον αφορά τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Αυξημένα καθήκοντα

3. Απευθυνόμαστε στην Επιτροπή και το Συμβούλιο να αναγνωρίσουν επιτέλους τα…