Οι εργαζόμενοι ζητούσαν σημαντικές αυξήσεις δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού και απειλούσαν με συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις

Σε συμφωνία κατέληξε η διοίκηση της Lufthansa με το συνδικάτο του προσωπικού εδάφους, απομακρύνοντας την απειλή μιας νέας απεργίας σαν αυτή που διατάραξε την ταξιδιωτική κίνηση της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα οδηγώντας στην ακύρωση τουλάχιστον 1.000 πτήσεων. Η συμφωνία περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις σε ένα χρονικό εύρος 18 μηνών, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να ανταποκριθούν στην εκτόξευση του κόστους ζωής.

Η προειδοποιητική απεργία από το κορυφαίο συνδικάτου του κλάδου των υπηρεσιών στη Γερμανία, το Ver.di, φαίνεται πως άσκησε την κατάλληλη πίεση προς την εργοδοσία της Lufthansa, ώστε ο νέος γύρος συνομιλιών να καταλήξει σε συμφωνία.

Διαβάστε επίσης: Χάος σε αεροδρόμια της Γερμανίας λόγω Covid και υπερκόπωσης προσωπικού

Οι όροι της συμφωνίας 

Σύμφωνα με τους όρους, οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 200 ευρώ το μήνα αναδρομικά από την 1 Ιουλίου, ενώ θα ακολουθήσουν και δύο ακόμη διαδοχικές αυξήσεις. Από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα υπάρξει νέα αύξηση κατά 2,5% ή τουλάχιστον 125 ευρώ το μήνα και από την 1η Ιουλίου 2023 επιπλέον μηνιαία αύξηση κατά 2,5%.

Παράλληλα, για τους χαμηλόμισθους ορίστηκε η αύξηση του ωρομισθίου στα 13 ευρώ το μήνα από την 1η Οκτωβρίου, ήτοι πάνω από το νόμιμο ελάχιστο όριο των 12 ευρώ που έχει οριστεί από το γερμανικό κράτος.

Συνολικά για τους χαμηλόμισθους το deal θα κάνει σημαντική διαφορά. Για παράδειγμα για το προσωπικό που εργάζεται στο check-in των αεροδρομίων η συνολική αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 13,6% και 18,4%, αναλόγως και με το πόσα χρόνια εργάζεται κάποιος στην Lufthansa.

Από την πλευρά της η εταιρεία δήλωσε πως η συμφωνία οδηγεί σε μεικτές αυξήσεις ύψους 8,3% για τους εργαζόμενους με μισθούς άνω των 6.500 ευρώ το μήνα και 19,2% για όσους αμοίβονται με περίπου 2.000 ευρώ.

Ανάκαμψη του κλάδου 

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, που κράτησε τους μισθούς καθηλωμένους και οδήγησε σε σημαντικές απολύσεις, η δυναμική ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου φέτος προκάλεσε συμφόρεση στις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια. Αυτό οδήγησε αντιστοίχως σε αύξηση της πίεσης για αυξήσεις, αλλά και προσλήψεις.

Το Ver.di, στην ανακοίνωση του, επεσήμανε πως η συμφωνία…