Στις ρυθμίσεις που αφορούν στην κοινωνική επανένταξη των φυλακισμένων, την εναλλακτική ποινή και τις εκπαιδευτικές άδειες, εστιάζονται οι βασικές αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έτσι όπως παρουσιάστηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις κομμάτων και φορέων, ώστε να εξευρεθούν οι βέλτιστες δυνατές λύσεις, και την αντιπολίτευση να εστιάζει τις παρατηρήσεις και τις αντιρρήσεις της, κυρίως στις ρυθμίσεις που αφορούν στην κοινωνική επανένταξη των φυλακισμένων, την εναλλακτική ποινή και τις εκπαιδευτικές άδειες, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η πρώτη επεξεργασία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την «Αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Κώδικα».

Ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε έμφαση στην αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, τονίζοντας ότι «έχουν γίνει και γίνονται σημαντικά βήματα προς τα εμπρός για τον εκσυγχρονισμό τους» και πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη οι δύο προκηρύξεις για την πρόσληψη σωφρονιστικών υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ.

Διαβάστε επίσης: Γεωγραφίες του εγκλεισμού

Χαρακτήρισε «σημαντική και αναγκαία την προωθούμενη μεταρρύθμιση, ώστε να πετύχουμε κατά το δυνατόν την ίση μεταχείριση των κρατουμένων και την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, τον διαχωρισμό τους ανάλογα με την βαρύτητα του αδικήματος, την κοινωνική και επαγγελματική τους επανένταξη, αλλά και  τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών αδειών και των εναλλακτικών τρόπων έκτισης ποινής, ώστε να βαδίζουμε σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές επιταγές και την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Για πρώτη φορά δικαίωμα παραπόνων των κρατουμένων

Κρίσιμο θέμα, όπως είπε ο υπουργός, είναι και η πρόβλεψη του δικαιώματος παραπόνων των φυλακισμένων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησής τους, που θεσπίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Σημαντικές χαρακτήρισε επίσης τις διατάξεις για τη διασφάλιση της διαβίωσης των μητέρων με παιδιά μέχρι τριών ετών, την επικοινωνία των κρατουμένων με το ευρύτερο περιβάλλον τους με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως Skype, την ίδρυση νέων κατηγοριών σωφρονιστικών καταστημάτων και τη δυνατότητα…