Πάνω από 95.000 πολίτες έχουν κατεβάσει το app της ΑΑΔΕ – 1.600 καταγγελίες την ημέρα δέχεται ο φοροελεγκτικός μηχανισμός

Αποκαλύπτει «λαβράκια» φοροδιαφυγής και βάζει «λουκέτα» στις επιχειρήσεις που εκδίδουν «μαϊμού» αποδείξεις και «πειράζουν» τις ταμειακές μηχανές. Η εφαρμογή «Appodixi» που έχουν ήδη εγκαταστήσει στο κινητό τους περισσότεροι από 95.000 πολίτες και «σκανάρουν» τις αποδείξεις που παίρνουν στις συναλλαγές τους, αποδεικνύεται ο καλύτερος σύμμαχος της ΑΑΔΕ στο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής.

Δεκαπέντε ημέρες μετά την ενεργοποίηση της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής η οποία έβαλε στο παιχνίδι του ελέγχου της γνησιότητας των αποδείξεων όλους τους φορολογούμενους, η ΑΑΔΕ έχει δεχθεί 24.193 καταγγελίες για «μαϊμού» αποδείξεις και «ύποπτες» συναλλαγές. Σε καθημερινή βάση, δηλαδή, υποβάλλονται περίπου 1.600 καταγγελίες. Από τις καταγγελίες αυτές οι 12.983 είναι ανώνυμες και 11.210 επώνυμες. Οκτώ στις δέκα καταγγελίες αφορούν αποδείξεις οι οποίες δεν έχουν διαβιβαστεί στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ ενώ για τις υπόλοιπες έχει αναλάβει δράση ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.

  • Διαβάστε επίσης: Όταν οι τουρίστες ζητούν «apodixi»

«Μαϊμού» αποδείξεις

Μέσα σε μια εβδομάδα η ΑΑΔΕ «έβαλε» λουκέτο σε δυο βενζινάδικα ύστερα από τις καταγγελίες που δέχθηκε από πολίτες οι οποίοι «σκάναραν» τις αποδείξεις που είχαν πάρει από τα πρατήρια καυσίμων. Και στις δυο περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι τα βενζινάδικα είχαν παραποιήσει τα στοιχεία των αποδείξεων που διαβίβαζαν στην πλατφόρμα myDATA.

Tο βενζινάδικο στο Βύρωνα ήταν η πρώτη επιχείρηση που σφραγίστηκε μετά από ανώνυμη καταγγελία που έγινε από πολίτη στην ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογή “Appodixi”. Όπως διαπιστώθηκε το πρατήριο καυσίμων έδινε αποδείξεις εσόδου, που αφορούσαν άλλο είδος, ποσότητα και αξία καυσίμου, από αυτό, που διαβιβαζόταν μέσω του συστήματος εισροών εκροών και του ΦΗΜ στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ. Το πρατήριο σφραγίστηκε και ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ο εξοπλισμός του, και παραμένει κλειστό μέχρι αποκαταστάσεως του συστήματος εισροών εκροών με δαπάνες του εγκαταστάτη. Ταυτόχρονα, ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου βρίσκεται αντιμέτωπος με φορολογικές κυρώσεις που ανέρχονται στο 15% του ετήσιου τζίρου του βενζινάδικου και υπολογίζονται…