Παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι προχωρούν σε μπαράζ θετικών εκθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίοι δίνουν ιδιαίτερα υψηλά περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα με την JP Morgan να επισημαίνει ότι το “story” των ελληνικών τραπεζών είναι το πιο ελκυστικό στην Ευρώπη.

Οι τράπεζες επανέρχονται στο προσκήνιο με τα αποτελέσματα εξαμήνου. Η γενική εικόνα ήταν άκρως θετική με τις εκτιμήσεις πλέον να αναθεωρούνται ανοδικά για το σύνολο της χρονιάς ενώ η σημαντική πρόοδος στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων συνοδεύτηκε από ενδυνάμωση της κερδοφορίας στο επαναλαμβανόμενο κομμάτι των εσόδων.

Ισχυρές επιδόσεις στο α΄6μηνο παρουσίασαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, καταγράφοντας συνολικά καθαρά κέρδη 2,365 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη α’ εξαμήνου της Eurobank ανήλθαν σε 941 εκατ. ευρώ έναντι 190 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021.

Η Πειραιώς κατέγραψε καθαρά κέρδη 635 εκατ. ευρώ σε επίπεδο 6μήνου, η Alpha Bank να ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 242,7 εκατ. ευρώ, ενώ η Εθνική παρουσίασε καθαρά κέρδη 546 εκατ. ευρώ.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παρουσιάζουν μονοψήφιο δείκτη μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, έναν στόχος που είχε τεθεί να επιτευχθεί στα τέλη του 2022.

Η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάση τον Σεπτέμβριο είναι θετική για το αξιόχρεο των τραπεζών (credit positive), αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Ενίσχυση έως και 700 εκατ. αναμένεται να έχουν οι ελληνικές τράπεζες στα επιτοκιακά έσοδα λόγω της νέας αύξησης των επιτοκίων, κατά 75 μονάδες βάσης, από την ΕΚΤ, σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες.

Η αύξηση των επιτοκίων θα είναι ευνοϊκή για τις ελληνικές τράπεζες, με βελτίωση κατά 15% των εσόδων από τόκους για κάθε 100 μονάδες βάσης αύξησης των επιτοκίων, σημειώνει η Deutsche Bank .

Μία εξέλιξη που ενισχύει τις προθέσεις των διοικήσεων των τραπεζών να διανείμουν μερίσματα για τη χρήση του 2023.

Όμως ο άγνωστος Χ είναι το πόσο θα αυξηθούν τα “κόκκινα” δάνεια λόγω της αύξηση των επιτοκίων.

Στις παρουσιάσεις προς τους αναλυτές, Eurobank και Εθνική Τράπεζα έχουν επιβεβαιώσει ότι ο στόχος για διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022 παραμένει. Για μία χρήση αργότερα ετοιμάζονται Alpha Bank και Τράπεζα…