Στον Ακάρ αποδίδεται και η επιβολή της ατζέντας του ζητήματος της αποστρατικοποίησης των νησιών

«Να θυμάστε δεν είναι καλό όταν χαράσσουν εξωτερική πολιτική οι στρατιωτικοί. Για την ακρίβεια είναι επικίνδυνο. Ειδικά σε περιπτώσεις όπως οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας». Η υπόμνηση, ή καλύτερα «προειδοποίηση» του έμπειρου διπλωμάτη έγινε όταν η Άγκυρα άρχισε να βάσει επιτακτικά το ζήτημα της αποστρατικοποίησης στο τραπέζι των διεκδικήσεων της απέναντι στην Ελλάδα. Και αφού είχε οικοδομηθεί η βάση του αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το «γεράκι» του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και όχι άδικα.

Διαβάστε επίσης: Ο Ακάρ και ο… φούρναρης

Υπουργός το 2018

Ανέλαβε καθήκοντα πολιτικού προϊστάμενου στο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας το 2018. Και αφού είχε υπηρετήσει ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Εν ενεργεία Αρχηγός και κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Οπότε και ήταν όμηρος των πραξικοπηματιών.

Η Γαλάζια Πατρίδα

Οι χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» – έμπνευσης στρατιωτικών αξιωματικών –  άρχισαν να κυκλοφορούν από τον Ακάρ το 2018, με τη Λιβύη να είναι στις πρώτες χώρες που προσέγγισε η Άγκυρα για να τον ενστερνιστεί.

Ένας χάρτης που στην αρχή δεν γινόταν αποδεκτός από τα στελέχη του τουρκικού ΥΠΕΞ, που επέμεναν να παρουσιάζουν τους χάρτες του Τσαγατάι Ερτζιγές. Χωρίς να απορρίπτουν δημοσίως τη «Γαλάζια Πατρίδα» που τότε έκανε τα πρώτα της βήματα.

Σταδιακά ο Ακάρ άρχισε να κερδίζει δύναμη, σε ένα όλο και πιο αντιδραστικό περιβάλλον που διαμορφωνόταν στην Τουρκία, καθώς βάθαινε τόσο η οικονομική κρίση και ο Ερντογάν έπνιγε τη δημοκρατία και τα δικαιώματα σε ένα πογκρόμ εναντίον όσων πολιτών θεωρούνταν αντικαθεστωτικοί.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η υπογραφή του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου Σάρατζ – Ερντογάν το Νοέμβριο του 2019 ήταν αυτό που έδωσε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στον Ακάρ και τον έφερε στη θέση του συνδιαμορφωτή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Μέχρι το 2020 οπότε και επί της ουσίας είχε ήδη βάλει τον Τσαβούσογλου στην άκρη.

Το 2020

Τη χρονιά της κορύφωσης της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με την έξοδο του «Ορούτς…