Ανατιμήσεις από 14% έως 36% στην Ελλάδα – Ράλι και σε πετρέλαιο θέρμανσης

«Καίει» το κόστος των υγρών καυσίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη –και στην Ελλάδα- καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ράλι του δολαρίου και η στάση του ΟΠΕΚ+ να κλείσει κι άλλο τις κάνουλες έχουν οδηγήσει σε χωρίς προηγούμενο συνολικές αυξήσεις στις τιμές σε αμόλυβδη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

Ειδικά σε σύγκριση με πέρσι τέτοια εποχή, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφονται στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, με την αμόλυβδη να ακολουθεί. Είναι ενδεικτικό πως λόγω των ιδιόμορφων συνθηκών στην αγορά, για πρώτη φορά οι τιμές του καυσίμου αυτού έχουν ξεπεράσει στη χώρα μας ακόμη και αυτές της αμόλυβδης 95 οκτανίων.

Διαβάστε ακόμα: 7 λόγοι πίσω από την εκτόξευση της τιμής του ντίζελ

Όμως, το φαινόμενο αυτό με το ντίζελ να είναι πιο ακριβό από τη βενζίνη παρατηρείται πλέον και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Με βάση τα τελευταία συνολικά πανευρωπαϊκά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις 10 Οκτωβρίου, η μέση τιμή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη στο πετρέλαιο κίνησης είχε αυξηθεί κατά σχεδόν 27% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (25 Οκτωβρίου 2021) σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος. Η αντίστοιχη αύξηση για την αμόλυβδη 95 οκτανίων ανέρχεται σε περίπου 10%. Στην Ελλάδα όμως οι αυξήσεις αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού στο πετρέλαιο κίνησης φτάνουν το 36% σε ετήσια βάση και στην αμόλυβδη ξεπερνούν το 14%. Ο «χάρτης» τιμών του ΟΤ για το που διαμορφώνονται οι τιμές, είναι χαρακτηριστικός της κατάστασης που επικρατεί.

Ράλι για το πετρέλαιο θέρμανσης

Άλμα παρουσιάζουν επίσης οι πανευρωπαϊκές μέσες τιμές και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Εκεί, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι διακυμάνσεις είναι συνεχείς, όπως συμβαίνει γενικότερα και με το πετρέλαιο κίνησης, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί.

Όμως τελικά σημασία έχει τι πληρώνει ο καταναλωτής για να ζεσταθεί, εάν χρησιμοποιεί το καύσιμο αυτό. Έτσι, την ώρα που στην Ελλάδα οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ανοίξουν στα επίπεδα των 1,44 με 1,49 ευρώ το λίτρο σύμφωνα με παράγοντες της εγχώριας αγοράς, οι μέσες πανευρωπαϊκές τιμές διαμορφώνονταν στα…