Τις μάλλον ανυπέρβλητες δυσκολίες που υπάρχουν για να παραδώσει ο Καναδάς υγροποιημένο φυσικό αέριο στη Γερμανία εξήγησε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό στον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό αναγνώρισε χθες Δευτέρα ότι η εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Γερμανία δεν είναι εύκολη, παρότι η ευρωπαϊκή χώρα θέλει να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία [στη φωτογραφία του Reuters/Christinne Muschi, επάνω, Σολτς (αριστερά) και Τριντό].

Υποβάθμισε το θέμα

Σε συνέντευξη Τύπου στο Μόντρεαλ με τον καγκελάριο της Γερμανίας Oλαφ Σολτς, ο Τριντό υποβάθμισε την πιθανότητα εξαγωγών LNG από τη χώρα του, επικαλούμενος τη μεγάλη απόσταση μεταξύ των κοιτασμάτων (δυτικά) και των λιμανιών στην ακτή του Ατλαντικού (ανατολικά).

Δείτε ακόμα – WSJ: Η Γερμανία παρατείνει τη λειτουργία των τριών τελευταίων πυρηνικών σταθμών

«Εξετάζουμε τις επιλογές για να δούμε αν έχει νόημα να εξάγουμε LNG και αν είναι κερδοφόρο να εξάγουμε απευθείας στην Ευρώπη», ανέφερε ο Τζάστιν Τριντό.

Από την πλευρά του, ο Oλαφ Σολτς είπε ότι η Γερμανία επιταχύνει την κατασκευή λιμενικών υποδομών και αγωγών φυσικού αερίου για να ενισχύσει τις εισαγωγές LNG και στρέφεται προς χώρες όπως ο Καναδάς.

Η Γερμανία θέλει «να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου», υπενθύμισε ο καγκελάριος Σολτς.

Ο Καναδάς δεν διαθέτει τερματικούς σταθμούς LNG στις ακτές του στον Ατλαντικό και επομένως θα πρέπει να τους κατασκευάσει προκειμένου να εξάγει στην Ευρώπη.

Θα χρειαζόταν και νέος αγωγός

Επιπλέον, θα χρειαζόταν νέος αγωγός για τη μεταφορά του LNG από την Αλμπέρτα (δυτικά) στην ανατολική ακτή του Καναδά, κάτι που συνεπάγεται υψηλό κόστος.

Το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας στη Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, έχει αναδειχθεί σε μείζονος σημασίας από τη στιγμή που η Ρωσία άρχισε να μειώνει τις ροές του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Οι δύο ηγέτες άφησαν να εννοηθεί ότι μια συμφωνία που αφορά έργα υδρογόνου ενδέχεται να ανακοινωθεί σήμερα.

«Προχωράμε σε μια σειρά επενδύσεων που αφορούν το υδρογόνο και ανυπομονούμε να συζητήσουμε περισσότερα αύριο (Τρίτη)», δήλωσε ο…