Με έξοδα του τουρκικού κράτους θα αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά στο ιστορικό ελληνικό θεραπευτήριο της Κωνσταντινούπολης

Στην καρδιά της Οθωμανικής Aυτοκρατορίας, εν έτει 1753, ξεκίνησε η ιστορία του ελληνικού νοσοκομείου του Μπαλουκλί, που την Πέμπτη τυλίχθηκε στις φλόγες.

Η Κωνσταντινούπολη μαστιζόταν από συνεχόμενες επιδημίες πανούκλας, που προκαλούσαν τρόμο στον πληθυσμό, όταν οι συντεχνίες των Ελλήνων που διατηρούσαν παντοπωλεία στην Πόλη αποφάσισαν να κάνουν κάτι για αυτό. Ενα μεγαλόπνοο έργο, που θα περνούσε από πολλά κύματα – αλλά κατάφερε να συμπληρώνει πλέον 270 χρόνια ζωής – είχε μόλις ξεκινήσει: Η δημιουργία ενός νοσοκομείου που θα περιέθαλπε τους ρωμιούς ασθενείς.

Διαβάστε επίσης: Πώς ξέσπασε η φωτιά που κατέστρεψε το ελληνικό νοσοκομείο

Η φωτιά το 1790

Το ίδρυμα φιλοξενήθηκε αρχικά σε ένα μικρό ξύλινο κτίσμα που στήθηκε στον περίβολο του σημερινού Ευρωπαϊκού Λυκείου. Τραγική ειρωνεία, εκείνο το κτίριο κάηκε ολοσχερώς το 1790, ενώ λίγο αργότερα χτίστηκε ένα μεγαλύτερο, με έξοδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Νεοφύτου του 7ου και του Φαναριώτη Γεώργιου Μουρούζη ο οποίος ήταν διερμηνέας της Υψηλής Πύλης.

«Το νοσοκομείο αυτό ήταν κάποτε το μεγαλύτερο της Oθωμανικής Aυτοκρατορίας και τον 19ο αιώνα θεωρείτο ένα κορυφαίο και πρωτοποριακό ίδρυμα», λέει στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Ουζούνογλου, πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών. Είναι ενδεικτικό ότι το 1907 λειτουργούσε εντός του εργαστήριο ακτινών και ηλεκτροθεραπείας και λίγο αργότερα αρτοποιείο και εργαστήρι φαρμάκου και χημείας.

«Στο νοσοκομείο εργάστηκαν διάσημοι γιατροί όπως ο περίφημος Αλέξανδρος Πασπάτης, ο Στέφανος Καραθοδωρής, ο Δημήτρης Ορλώφ, ο Βαφειάδης και άλλοι. Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια δέχτηκε γενναίες δωρεές από ευεργέτες όπως ο Ανδρέας Συγγρός, ο Στέφανος Σκουλούδης και άλλοι».

Κοντά στη Μονή του Μπαλουκλί

Το σημερινό κτίριο, στο οποίο λειτουργεί το νοσοκομείο εδώ και μερικές δεκαετίες, βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τη Μονή του Μπαλουκλί. Πριν από μερικά χρόνια διέθετε 800 κλίνες κατανεμημένες σε 17 κτίρια συνολικού εμβαδού 42.000 τετραγωνικών μέτρων.

Το ίδρυμα διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, από την εκμετάλλευση της οποίας…