Στο χρηματιστήριο της Μόσχας οι μετοχές άρχισαν να καταρρέουν μετά την ανακοίνωση για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας

Οι ρωσικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο του μήνα, καθώς η Μόσχα αναζωπύρωσε τους φόβους για επιβολή στρατιωτικού νόμου βάσει ενός νέου νομοσχεδίου που ενέκρινε σήμερα η ρωσική κάτω βουλή και τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές στην ανατολική Ουκρανία επιταχύνθηκαν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant o δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μόσχα έπεσε περισσότερο από το 10%, κάτω από τις 2.200 μονάδες.

Οι μετοχές έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα Αυγούστου, με τον δείκτη RTS που βασίζεται στο δολάριο να υποχωρεί κατά 5,2% στις 1.206,5 μονάδες στις 13.09 GMT. Ο δείκτης MOEX που βασίζεται στο ρούβλι υποχώρησε κατά 5,1% στις 2.305,7 μονάδες.

Το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των ποινών για μια σειρά από εγκλήματα, όπως η λιποταξία, η φθορά στρατιωτικής περιουσίας και η ανυπακοή, εφόσον διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιστράτευσης ή εχθροπραξιών.

«Οι δείκτες καταρρέουν σαφώς εν μέσω φόβων γύρω από το ενδεχόμενο επιστράτευσης και επιβολής στρατιωτικού νόμου», δήλωσε ο αναλυτής της Tinkoff Investments Κιρίλ Κομάροφ, προσθέτοντας ότι η κατάρρευση της Τρίτης θα είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη MOEX από τις 30 Ιουνίου.

«Τροφοδοτούνται από τις ειδήσεις για επικείμενα δημοψηφίσματα… καθώς και από την εντολή του προέδρου να ενισχυθεί η αμυντική παραγωγή».

Οι ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία αργότερα αυτή την εβδομάδα ενώ ένας σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ψηφοφορίες θα αλλάξουν για πάντα το γεωπολιτικό τοπίο υπέρ της Μόσχας.

«Η ρευστοποίηση προκλήθηκε σε σχέση με τον γεωπολιτικό παράγοντα», αναφέρει η BCS Express σε σημείωμά της. «Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το σχεδιασμό της κυβέρνησης να εισαγάγει πρόσθετο φόρο στους εξαγωγείς πετρελαίου, φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από το 2023».

Οι ενεργειακές εταιρείες κυριαρχούν…