Τι σηματοδοτεί η επίδειξη δύναμης του Πεκίνου για τη σταθερότητα στην περιοχή

Το πραγματικό μήνυμα των στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες η Κίνα στα Στενά της Ταϊβάν αναζητά ανάλυση του Μπραντ Λέντον στο CNN, ενώ ρεπορτάζ του Guardian παρουσιάζει τις αντιδράσεις των πραγματικών κατοίκων της Ταϊβάν και του Πεκίνου.

Όπως αναφέρει η ανάλυση του CNN, οι στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν αυτή την εβδομάδα επιδιώκουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις κυβερνήσεις της Ταϊπέι, του Τόκιο και της Ουάσινγκτον: ότι το Πεκίνο και μόνο το Πεκίνο αποφασίζει στα Στενά της Ταϊβάν.

Επιπλέον, το αμερικανικό μέσο φαίνεται να υποστηρίζει ότι η επίσκεψη της προέδρου του αμερικανικού κοινοβουλίου, Νάνσι Πελόζι, στην πραγματικότητα δεν έπαιξαν σημαντικό ρόλο, επικαλούμενο την πάγια επιμονή του Πεκίνου να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό του.

  • Κίνα: Έξαρση εθνικισμού στη σκιά της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν

Μάλιστα, ο Λέντον σημειώνει ότι σύμφωνα με αναλυτές, το μόνο που άλλαξε λόγω της επίσκεψης της Πελόζι, ήταν η δημοσιότητα που έλαβε η κινεζική προκλητικότητα.

«Αυτό κατάφερε στην πραγματικότητα η Νάνσι Πελόζι. Να στρέψει την παγκόσμια προσοχή στην κινεζική εκστρατεία στρατιωτικού εκβιασμού της Ταϊβάν, που συνεχίζεται εδώ και πάνω από μια δεκαετία», παρατήρησε ο Ντρου Τόμσον, επισκέπτης ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Lee Kuan Yew στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

«Το κάνουν κάθε χρόνο», συνέχισε αναφερόμενος στις κινεζικές ασκήσεις. «Η διαφορά είναι ότι φέτος δίνουμε προσοχή».

Αντιδράσεις σε Ταϊπέι, Τόκιο και Ουάσινγκτον

Η κυβέρνηση της Ταϊπέι βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα, έχοντας ανακοινώσει την Παρασκευή ότι πολλαπλά κινεζικά πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη έχουν ξεπεράσει τη μέση γραμμή – το μέσο της απόστασης μεταξύ της Ταϊβάν και της κινεζικής ενδοχώρας, που το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει μεν, αλλά συνήθως σέβεται.

Αφότου η Κίνα εκτόξευσε την Πέμπτη βαλλιστικούς πυραύλους επάνω από το νησί, η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, δεσμέυτηκε να «υπερασπιστώ με πάθος την εθνική κυριαρχία και την εθνική μας ασφάλεια και να παραμείνω στη γραμμή άμυνας της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

Οι πύραυλοι τράβηξαν και την προσοχή της…