Την αναπτυξιακή δυναμική και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, παρά τις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώνουν οι πολυ-επίπεδες εξωγενείς κρίσεις, αναλύει ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά τις συναντήσεις που έχει από σήμερα και έως μεθαύριο, Σάββατο στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων και οίκων αξιολόγησης (Bank of America, Citi, Commerzbank, Credit Suisse International, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Moody’s, Nomura, Société Générale).

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσιάζει τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2023, εστιάζοντας στη θετική αλλαγή της σύνθεσης του ΑΕΠ, καθώς οι εξαγωγές ξεπέρασαν το 2021 το 40% του ΑΕΠ – ποσοστό υπερδιπλάσιο, σε σύγκριση με το 2010 – και στο 7μηνο του τρέχοντος έτους έφθασαν ήδη το 75% του περυσινού επιπέδου, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατέγραψαν το 2021 την καλύτερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας και στο πρώτο εξάμηνο του 2022 άγγιξαν το 80% του συνόλου του περασμένου έτους.

Παράλληλα, η ανεργία διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2010, τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν στο 10% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών τον Ιούνιο του 2022, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 46 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2019, και τα δημόσια οικονομικά συνεχίζουν να βελτιώνονται – με το πρωτογενές έλλειμμα να αναμένεται να περιοριστεί στο 1,7% του ΑΕΠ φέτος και το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να μειωθεί κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες.

Επιπροσθέτως, η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί 11 φορές την τελευταία τριετία από τους οίκους αξιολόγησης και, τον περασμένο Αύγουστο, εξήλθε από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι υφίστανται σημαντικές προκλήσεις, έντονη αβεβαιότητα και καθοδικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό και επιτάσσουν συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, καθώς και δυναμικές, αποφασιστικές και συνεκτικές λύσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επισημαίνει, δε, ότι, στο ευρωπαϊκό επίπεδο, η πρόσφατη απόφαση του Ecofin για την ενσωμάτωση του REPowerEU κατά την επικαιροποίηση των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και…