Οι ηγέτες της Ισπανίας και τη Γερμανίας συμφώνησαν στην ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα το σχέδιο για τον αγωγό MidCat, ενώ επαναβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία.

Για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου MidCAt από την Ισπανία στη Γαλλία ως το 2025 δεσμεύθηκαν χθες Τετάρτη το βράδυ ο γερμανός καγκελάριος Oλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ (φωτογραφία, επάνω), οι οποίοι εξέφρασαν εξάλλου την προσήλωσή τους στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την εξασφάλιση «προσιτής ενέργειας».

Αμεση υλοποίηση του MidCat

Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν ακόμη ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία.

Δείτε ακόμα – Γαλλία: Το πακέτο των 200 δισεκ. ευρώ της Γερμανίας για την ενέργεια αποδυνάμωνει τις ευρωπαϊκές οικονομίες

Στο πλαίσιο των κοινών διαβουλεύσεων των κυβερνήσεων Ισπανίας και Γερμανίας στην πόλη Λα Κορούνια, των πρώτων μετά το 2013, ο Oλαφ Σολτς και ο Πέδρο Σάντσεθ τόνισαν την ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα το σχέδιο για τον αγωγό MidCat (σ.σ. συντομογραφία του Midi-Catalonia), το οποίο είχε διακοπεί το 2019, λόγω των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του περιορισμένου τότε οικονομικού συμφέροντος.

«Υποστηρίζω σθεναρά τη δημιουργία αυτής της σύνδεσης» είπε ο κ. Σολτς, επισημαίνοντας ότι μελλοντικά μέσω του ίδιου αγωγού θα μπορεί με μεταφερθεί επίσης υδρογόνο.

«Θέλουμε το έργο να υλοποιηθεί με (…) τη συνεργασία της Γαλλίας», συνέχισε ο καγκελάριος και, σχολιάζοντας πληροφορίες ότι το Παρίσι δεν επιθυμεί την ολοκλήρωση του έργου, ανέφερε ότι δεν έχει σχηματίσει τέτοια εντύπωση.

«Δεν έχουμε την εντύπωση ότι έχει αποκλειστεί. Κάποιες συνδέσεις μπορεί να μην είναι αρχικά συμφέρουσες, αλλά μπορούν να εξελιχθούν σε τέτοιες», εξήγησε ο Oλαφ Σολτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μόλις τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

«Να συνδεθεί με την Ευρώπη»

Από την πλευρά του, ο κ. Σάντσεθ σημείωσε ότι είναι «μεγάλη αντίφαση» η Ισπανία και η Πορτογαλία να είναι «ενεργειακό νησί», αναφερόμενος στους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) που υπάρχουν στη χώρα του μεν, αλλά είναι αποκομμένοι από την υπόλοιπη Ευρώπη λόγω έλλειψης αγωγών.

«Για…