Οι ανακοινώσεις από τον πρόεδρο της Ρωσίας συγκαλύπτουν το γεγονός ότι η επιστράτευση θα πάρει μήνες για να αποδώσει, κάτι που δίνει χρόνο και στην Ουκρανία για να προετοιμαστεί.

Ήταν αναπόφευκτο, μετά την ξαφνική στρατιωτική υποχώρηση της Ρωσίας κοντά στο Χάρκοβο, να αντιδράσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοινώνοντας μερική επιστράτευση και μια νέα πυρηνική απειλή, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στην Ρωσία.

Η χρονική συγκυρία, το πρωί της ομιλίας του Τζο Μπάιντεν στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, με στόχο τη συσπείρωση των συμμάχων των ΗΠΑ για την υποστήριξη προς την Ουκρανία, καταδεικνύει ότι, σε κάποιο βαθμό, οι ανακοινώσεις του Πούτιν αφορούν στη διαχείριση των ειδήσεων, προκειμένου να κυριαρχήσει στην ατζέντα με τους ισχνούς ισχυρισμούς, ότι η Ρωσία απειλείται από τον «πυρηνικό εκβιασμό» του ΝΑΤΟ, σημειώνει σε ανάλυσή του ο βρετανικός Guardian.

Διαβάστε επίσης: Λευκός Οίκος «λαμβάνει σοβαρά» την απειλή περί προσφυγής στα πυρηνικά όπλα

Πριν την άνοιξη δεν θα φτάσουν οι έφεδροι στην Ουκρανία

Αυτό βοηθά να καλυφθεί το γεγονός ότι η επιστράτευση – περίπου 300.000 ατόμων με στρατιωτική εμπειρία, σύμφωνα με τον Σεργκέι Σοϊγκού, τον υπουργό Άμυνας της χώρας – είναι ένα μέτρο που θα πάρει μήνες, για να έχει ουσιαστικό στρατιωτικό αντίκτυπο.

Αν, δηλαδή, η Μόσχα μπορεί να αποκτήσει τελικά έναν τέτοιο αριθμό στρατεύσιμων, δεδομένων των συνεχιζόμενων δυσκολιών της Ρωσίας στην πρόσληψη και τη διατήρηση προσωπικού.

Οι επιστολές παραίτησης που έγραψαν Ρώσοι στρατιώτες, εξαντλημένοι από τους μήνες των μαχών μετά την ανακατάληψη του Ιζιούμ, καταδεικνύουν αυτό ακριβώς το θέμα, αν και το διάταγμα που ανακοίνωσε ο Πούτιν καθιστά επίσης σαφές ότι οι στρατιώτες με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις απαγορεύεται πλέον να εγκαταλείψουν την πρώτη γραμμή μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.

«Επιχειρησιακά, αυτό δεν θα κάνει καμία διαφορά φέτος και πιθανότατα ούτε του χρόνου», δήλωσε ο Εντ Άρνολντ, ο οποίος εργάζεται για το RUSI, μία δεξαμηνή σκέψης.

Η Μόσχα δεν διαθέτει υποδομή να στηρίξει την επιστράτευση

Και προσθέτει πως «η υποδομή δεν υπάρχει όσον αφορά στον εξοπλισμό αυτού του επιπέδου δυνάμεων, αυτή τη στιγμή. Η…