Η υλοποίηση μίας τέτοιας απόφασης είναι καθαρά πολιτική

Σε σαφή βήματα υλοποίησης των τουρκολιβυκού μνημονίου προχωρά η Άγκυρα, ακόμα και αν δεν τα ομολογεί. Αυτό αποδεικνύει η υπογραφή της νέας συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορά την εκχώρηση αδειών στην τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ για έρευνες σε περιοχές που κατά την Λιβύη της ανήκουν.

Ακόμα και αν αρχικά οι εκτιμήσεις – καθώς και οι δηλώσεις του επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, Ντμπέιμπα – κάνουν λόγο για έρευνες στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, η συμφωνία δεν παύει να είναι, τουλάχιστον, μία ηχηρή προειδοποίηση της Άγκυρας  στην Αθήνα, για μελλοντική ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 περί ορισμού θαλασσίων ζωνών Άγκυρας – Τρίπολης.

Διαβάστε επίσης: Λίβυος πρωθυπουργός: Δικαίωμα μας η υπογραφή μνημονίου με την Τουρκία

Το νέο μνημόνιο που αφορά τους υδρογονάνθρακες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις στην Άγκυρα, ως η απάντηση της Τουρκίας στην κίνηση της Ελλάδας, όπως λένε, να μεταφέρει «μέρα -μεσημέρι» άρματα μάχης σε Σάμο και Λέσβο. Και μάλιστα αμερικανικά. Κάτι που για την Τουρκία σημαίνει ότι υπήρχε συνεννόηση.

Η ελληνική απειλή

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άλλωστε δηλώνει εδώ και καιρό την πεποίθηση του, ότι πίσω από τις ενέργειες της Ελλάδας βρίσκονται οι ΗΠΑ, δείχνοντας την Ουάσιγκτον ως συνυπεύθυνη για αυτά που η Άγκυρα παρουσιάζει ως «ελληνική παραβατικότητα και απειλή».

Ο Ερντογάν φρόντισε αναφερθεί σε αυτές και τη Δευτέρα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου σημειώνοντας ότι η Αθήνα είναι αυτή που προχωρά σε παράνομες και άδικες ενέργειες και αυξάνει την ένταση, τονίζοντας – σύμφωνα με το haberturk.com – ότι το θέμα έχει ήδη τεθεί στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

Στο ίδιο ο πλαίσιο ο τούρκος πρόεδρος φρόντισε να καλέσει την ΕΕ να καλέσει την Αθήνα σε διάλογο και όχι να στηρίζει αυτές τις άδικες και παράνομες ενέργειες.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο, λέγοντας ότι πρόκειται για μία συμφωνία που αφορά έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας της Λιβύης. Ωστόσο η Τρίπολη δεν έχει οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα και θεωρεί ότι υπάρχει…