Του Αντώνη Ατζολέτου

Η οικονομία κερδίζει πάντα στο δρόμο προς τις κάλπες. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το ποιο θα είναι το κυρίαρχο θέμα το επόμενο διάστημα και αποσαφήνισαν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν μέχρι τις εκλογές. Η συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή την ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακρίβεια, δεν παρέκκλινε καθόλου από τον στόχο της. Ούτε για την υπόθεση των παρακολουθήσεων όπου η Εξεταστική Επιτροπή ολοκλήρωσε την Πέμπτη τις εργασίες της. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μόνο μια αναφορά, ο πρωθυπουργός δεν σήκωσε το γάντι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επανήλθε στη δευτερολογία του, καθώς ο «δείκτης του ρολογιού« έδειχνε την ακρίβεια.

Η μάχη της καθημερινότητας είναι σκληρή και Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δυο πολύ δύσκολες και εντελώς διαφορετικές αποστολές. Η κυβερνώσα παράταξη να εξαντλήσει όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει προκειμένου να στηρίξει τη μεσαία τάξη και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και η αξιωματική αντιπολίτευση να παρουσιάσει μια πειστική και ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση.

Τίποτα από τα δυο δεν είναι εύκολο στην ειδική συνθήκη του πολέμου στην Ουκρανία και τη στιγμή που η «άμμος στην κλεψύδρα» αδειάζει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να οδηγήσει το κόμμα τους στις κάλπες διατηρώντας την διαφορά ασφαλείας των 7-8 μονάδων που του δίνουν έως τώρα οι δημοσκοπήσεις. Δεν είναι τυχαία η άμεση ανταπόκριση στην επίκαιρη ερώτηση που του κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Στο γαλάζιο στρατόπεδο ήξεραν καλά πως ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση καθυστέρησης, θα επιχειρούσε να αναδείξει πως ο πρωθυπουργός φοβάται να αντιπαρατεθεί για την οικονομία. Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να αλλάξει τον κρίσιμο δείκτη της «παράστασης νίκης» που δεν του δίνει, έως τώρα, προοπτική νίκης. Αυτός είναι ο λόγος που επαναλαμβάνει συνεχώς πως το κόμμα του θα νικήσει τις εκλογές όποτε και αν γίνουν. Στη συζήτηση στη Βουλή ζήτησε και πάλι την προσφυγή στις κάλπες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει πως θα εξαντλήσει την τετραετία.

Με το πετρέλαιο θέρμανσης να αρχίσει ήδη να διατίθεται από 1,32-1,40 ευρώ/λίτρο δεν θα μπορούσε να λείψει από την ομιλία του…