Ποιοι θα έχουν μείωση φόρων – Από πού θα προέλθουν τα επιπλέον έσοδα από φόρους ύψους 1,833 δισ. ευρώ

Μόνιμες και προσωρινές φορο-ελαφρύνσεις ύψους 2,426 δις. ευρώ φέρνει το 2023 σε μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν επιπλέον φορολογικά έσοδα 1,83 δις. ευρώ σε σχέση με τα έσοδα από φόρους που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος.

Συγκεκριμένα οι εισπράξεις από φόρους προβλέπεται να ανέλθουν σε  56,748 δισ. ευρώ και είναι  αυξημένα κατά 1,833 δισ. ευρώ έναντι του 2022 με 4 στα 10 ευρώ  των φορο-εσόδων του 2023 να προέρχεται από το ΦΠΑ, τα έσοδα του οποίου αναμένεται να φθάσουν στα 22,198 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 789 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Στο επίκεντρο των φοροελαφρύνσεων  βρίσκονται η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους, η διατήρηση των χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών, ο «παγωμένος» ΦΠΑ στις νέες οικοδομές αλλά και η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι και τον Ιούνιο του 2023 στον καφέ, τα ροφήματα, τις μεταφορές  και άλλες υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης: Οι προθεσμίες για πρόωρη σύνταξη – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οι νέες παρεμβάσεις φορολογικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα για το 2023 ύψους 2,426 δις. ευρώ αφορούν τα εξής:

  1. Μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα από το 2023 με σκοπό την αύξηση του πραγματικού εισοδήματός τους (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 1,24 δισ. ευρώ)
  2. Διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρείς ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 871 εκατ. ευρώ).
  3. Συνέχιση και εντός του 2023 της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού (δημοσιονομικό κόστος 246 εκατ. ευρώ) και
  4. Αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024 (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ευρώ).
  5. Κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 50 εκατ. ευρώ).

Φορολογικές εισπράξεις

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, σε…