Ο πριαπισμός οφείλεται σε δυσλειτουργία των μηχανισμών της διόγκωσης του πέους. Ποιοι είναι οι κυριότεροι τύποι του και τι συμπτώματα προκαλούν. Ποιος τύπος είναι επείγον περιστατικό που χρειάζεται άμεση θεραπεία

Ο πριαπισμός είναι μία διαταραχή της στυτικής λειτουργίας, κατά την οποία ο άνδρας παρουσιάζει παρατεταμένη (επί περισσότερες από 4 ώρες), συχνά επώδυνη στύση, χωρίς ταυτόχρονη ύπαρξη ερωτικής διέγερσης.

Η διαταραχή οφείλεται σε δυσλειτουργία των μηχανισμών της πεϊκής διόγκωσης, σκληρότητας και χαλάρωσης, η οποία δεν επιτρέπει στο πέος να χαλαρώσει μετά τη στύση.

  • Διαβάστε επίσης: Εφιαλτική πρόβλεψη: Είδος καρκίνου θα αυξηθεί πάνω από 55% τα επόμενα χρόνια

Αν και ο πριαπισμός είναι γενικώς μια σχετικά σπάνια κατάσταση, είναι αρκετά συχνός σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως στους πάσχοντες από:

  • Ορισμένα νοσήματα του αίματος (π.χ. δρεπανοκυτταρική νόσο)
  • Ορισμένες μεταβολικές διαταραχές
  • Ορισμένες νευρολογικές διαταραχές

Συνήθως παρατηρείται στις ηλικίες άνω των 30 ετών, αλλά μπορεί να πρωτοεμφανιστεί στην παιδική ηλικία στους πάσχοντες από ορισμένα νοσήματα υψηλού κινδύνου.

Σε κάθε περίπτωση, η σωστή διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν οι ιστικές βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη στυτική δυσλειτουργία.

Διάφοροι τύποι

Ο πριαπισμός μπορεί να έχει διάφορους τύπους, οι κύριοι εκ των οποίων είναι ο ισχαιμικός και ο μη-ισχαιμικός.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (EAU), ισχαιμικός πριαπισμός είναι η επίμονη στύση που χαρακτηρίζεται από σκληρότητα των σηραγγωδών σωμάτων του πέους και από μικρή έως καμία αρτηριακή ροή μέσα σε αυτά.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός-ουρολόγος ανδρολόγος δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, τα σηραγγώδη σώματα είναι δύο «κύλινδροι» που περιέχουν στυτικό ιστό και διατρέχουν κατά μήκος το πέος.

Φυσιολογικά, το αίμα διοχετεύεται μέσω των αρτηριών στον στυτικό ιστό, προκαλώντας την πλήρωση των σηραγγωδών σωμάτων και έτσι τη στύση. Για να χαλαρώσει το πέος, αυξάνεται η φλεβική απαγωγή του αίματος και έτσι «αδειάζουν» τα σηραγγώδη σώματα.

«Στον ισχαιμικό πριαπισμό το αίμα «παγιδεύεται» στα σηραγγώδη σώματα…