Τα μηνύματα του Πούτιν σε Κίεβο και Δύση

Επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχωρά στην προσάρτηση του Λουγκάνσκ, του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνα, μετά τη διεξαγωγή «δημοψηφισμάτων». Πρόκειται για μια νέα, πιο επικίνδυνη φάση του πολέμου με τον ρώσο πρόεδρο να απευθύνει διάγγελμα από το Κρεμλίνο και να δίνει το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι υπάρχουν τέσσερις νέες περιοχές της Ρωσίας, καθώς ανακοίνωσε την επίσημη προσάρτηση των περιοχών Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας. Η ενσωμάτωση αυτών των τεσσάρων περιοχών «είναι η βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων» και αποτελεί «αναπόσπαστο δικαίωμά τους», όπως αναφέρεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, υποστήριξε ο ρώσος πρόεδρος ενώ ξεκαθάρισε ότι για τη Μόσχα η απόφαση αυτή είναι «οριστική» και προειδοποίησε τη Δύση ότι «πρέπει να θυμάται ότι οι άνθρωποι της Χερσώνας, του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και τη Ζαπορίζια γίνονται πολίτες μας, για πάντα».

  • Διαβάστε επίσης: Τι σηματοδοτεί η επικύρωση των «δημοψηφισμάτων» από τη Ρωσία

Επανέλαβε τους ρωσικούς ισχυρισμούς για «γενοκτονία» του λαού του Ντονμπάς που «υπήρξε για χρόνια θύμα απάνθρωπων τρομοκρατικών επιθέσεων που διεξήγαγε το καθεστώς του Κιέβου».

Το Κίεβο πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε το αφήγημα για επανένωση των Ουκρανών με τη μητέρα Ρωσία, αλλά υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μια ανασύσταση της Σοβιετικής Ένωσης, όσον αφορά τα σύνορα που είχε πριν το 1991. Ακόμα κάλεσε το Κίεβο και τη Δύση να σεβαστεί την «επιθυμία» των κατοίκων των προσαρτημένων περιοχών, ενώ δήλωσε έτοιμος για συνομιλίες με την Ουκρανία.

«Το Κίεβο πρέπει «να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Είμαστε ανοιχτοί σε αυτό και το έχουμε δηλώσει πολλές φορές. Αλλά οι ουκρανικές αρχές πρέπει να «σεβαστούν την έκφραση της βούλησης του λαού», λέει ο Πούτιν, αναφερόμενος στα «δημοψηφίσματα» που διεξήχθησαν στα ουκρανικά εδάφη την περασμένη εβδομάδα. «Θα προστατεύσουμε τη γη μας χρησιμοποιώντας όλες μας τις δυνάμεις και θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του λαού», τόνισε.

«Η Δύση…