Το πρόβλημα επί του παρόντος είναι κυρίως ευρωπαϊκό, σημειώνει ο Πολ Κρούγκμαν στην ανάλυσή του, υπογραμμίζοντας το πώς η ίδια η Ευρώπη επέτρεψε τα περασμένα χρόνια να εξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Δύση δεν είναι ακριβώς σε πόλεμο με τη Ρωσία. Ωστόσο, δεν είναι ούτε και σε ειρήνη, σημειώνει ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του στους New York Times.

Τα δυτικά όπλα βοήθησαν την Ουκρανία, όχι μόνο να ανακόψει τη ρωσική εισβολή, αλλά και να βγει στην αντεπίθεση, ενώ οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις έχουν σαφώς προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη ρωσική βιομηχανία.

Διαβάστε επίσης: «Έβαλε λάθος στοίχημα ο Πούτιν», λέει η CIA

«Ο Πούτιν ανησυχεί»

Η Ρωσία από την πλευρά της αντέδρασε, επιβάλλοντας de facto εμπάργκο στις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Αυτό το στοιχείο όμως φανερώνει και το πώς ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αντιμετωπίζει τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο.

Εάν ο Ρώσος ηγέτης δεν ανησυχούσε για την τροπή που έχουν πάρει οι στρατιωτικές εξελίξεις, δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση, εκτιμά ο Κρούγκμαν.

Πλέον, έπειτα από το de facto εμπάργκο στις εξαγωγές φυσικού αερίου, κανείς δεν πρόκειται ποτέ ξανά να αντιμετωπίσει τη Ρωσία ως αξιόπιστο εμπορικό εταίρο. Ωστόσο, ο Πούτιν εμφανίζεται πρόθυμος να επωμιστεί αυτό το κόστος, σε μια προσπάθεια να εκφοβίσει τη Δύση, με απώτερο σκοπό να περιορίσει την στήριξη που παρέχουν οι Δυτικοί στην Ουκρανία.

Πριν από έξι μήνες, γινόταν ακόμη μεγάλη συζήτηση για το εάν η Ευρώπη θα μπορούσε ή εάν θα έπρεπε να διακόψει τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία. Επί του παρόντος, ωστόσο, η ίδια η Ρωσία έχει πια, επί της ουσίας, επιλέξει να διακόψει αυτές τις εξαγωγές.

Όσο για την Ευρώπη, εκείνη παρουσιάζεται έτοιμη να ανταποκριθεί, κάνοντας ό,τι κάνουν πάντα οι δημοκρατίες όταν έρχονται αντιμέτωπες με πληθωρισμό εν καιρώ πολέμου – επιβάλλοντας έκτακτους φόρους, ελέγχους τιμών και, ενδεχομένως, μέτρα περιορισμένης διανομής με δελτίο.

«Η Ευρώπη δεν θα ξεπαγιάσει το χειμώνα»

Το πρόβλημα επί του παρόντος είναι κυρίως ευρωπαϊκό, σημειώνει ο Κρούγκμαν στην ανάλυσή του, υπογραμμίζοντας το πώς η ίδια η Ευρώπη επέτρεψε τα περασμένα χρόνια να εξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ωστόσο, η…