Κρίσιμη για την εξέλιξη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ήταν η χθεσινή, μετά το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία.

Θυελλώδης ήταν η χθεσινή νύχτα, μετά τα χτυπήματα πυραύλων στα πολωνικά εδάφη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σε πολιτικό επίπεδο.

Οι επαφές ηγετών και αξιωματούχων ήταν συνεχείς και γεμάτες ένταση, προκειμένου να μπορέσουν να μετριαστούν οι αντιδράσεις τόσο της πολωνικής πλευράς, όσο και της ουκρανικής που έσπευσε να επιρρίψει τις ευθύνες στη Ρωσία.

Όπως γράφει η Corriere Della Sera, οι συζητήσεις έλαβαν χώρα στο Μπαλί όπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση των ηγετών της G7, αλλά και σε Ουάσινγκτον, Βαρσοβία και Κίεβο.

Το έργο των ηγετών ήταν ακόμα δυσκολότερο, καθώς δεν υπήρχαν σαφείς πληροφορίες για την προέλευση του χτυπήματος, την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητούσε την επέμβαση του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.

Το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία «δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μήνυμα της Ρωσίας προς τη σύνοδο της G20», εκτίμησε ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης στους ηγέτες της «Ομάδας των Είκοσι» που συνεδριάζουν στο Μπαλί της Ινδονησίας.

«Αποσυμπίεση» μέσω Μπάιντεν

Όπως φαίνεται η ένταση εκτονώθηκε ώρες αργότερα, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν –αποχωρώντας από το Μπαλί- αναφέρθηκε στα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας για το χτύπημα. «Δεν φαίνεται πιθανό ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τους Ρώσους. Θα δούμε ποια θα είναι η ανασυγκρότηση των ειδικών του ΝΑΤΟ» σημείωσε ο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν να ζητούν από το δυτικό μπλοκ να «περιορίσει» τον Πούτιν, ώστε να αποφευχθεί το σενάριο μίας νέας κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή ή ακόμα χειρότερα προς έναν παγκόσμιο πόλεμο.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η επίθεση στην Πολωνία ήταν σκόπιμη ενέργεια της Ρωσίας» ανέφερε μετά την συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, επαναλαμβάνοντας ότι το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία έγινε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.

«Επιτρέψτε μου, όμως, να είμαι σαφής: αυτό δεν ήταν λάθος της Ουκρανίας, η Ρωσία φέρει την ευθύνη γιατί συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ….