Από τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι πίνακες, προκύπτει  ότι βασικά προϊόντα διατροφης έχουν σημειώσει άλμα, και η αύξηση σε σχέση με πέρυσι ξεπέρασε το 13%

Στο τερέν της Βουλής μεταφέρθηκαν οι πολιτικοί διαξιφισμοί για την ακρίβεια η οποία σε σχέση με πέρυσι τον Οκτώβριο βαραίνει κατά πολύ τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο ΟΤ δείχνουν σημαντικές αυξήσεις κυρίως σε τρόφιμα, βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης, ενώ οι επιδοτήσεις έχουν συγκρατήσει μέρος του κόστους στο ρεύμα. Οι αναλυτικοί πίνακες αποτυπώνουν το ποσοστό των αυξήσεων σε σχέση με πέρυσι – προ ρωσικής εισβολής  στην Ουκρανία- και τι έχει, κατά προσέγγιση, στοιχίσει ο πόλεμος «Πούτιν» στους έλληνες καταναλωτές.

Αιχμή, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού την Παρασκευή στη Βουλή, ο οποίος  βάζει στο προσκήνιο το πόλεμο και δείχνει ως πρώτο ένοχο, για την παγκόσμια επίθεση του πληθωρισμού, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία κλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022.

  • Διαβάστε επίσης: Kαλάθι του νοικοκυριού: Συνεχίζονται τα παζάρια

«Αν κάποιος δεν γνώριζε τίποτα για το τι έχει συμβεί στον κόσμο τους τελευταίους οκτώ μήνες και διάβαζε την ερώτησή σας (απευθυνόμενος στον αρχηγό  του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα), θα έμενε πράγματι με την εντύπωση ότι η ακρίβεια οφείλεται τάχα σε κάποιες σκοτεινές δυνάμεις που με την ανοχή της Κυβέρνησης κερδοσκοπούν σε βάρος των Ελλήνων. Μας τα ξαναείπατε όλα αυτά σήμερα», δήλωσε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Άλμα

Από τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι πινακες, προκύπτει  ότι βασικά προϊόντα διατροφης έχουν σημειώσει άλμα, και η αύξηση σε σχέση με πέρυσι ξεπέρασε το 13%. Οι ανατιμήσεις στο ράφι είναι διαρκής, και μάλιστα στελέχη της αγοράς υπολογίζουν ότι η μέση αύξηση στο καλάθι μπορεί να φτάσει και το 15-17% έως το τέλος του 2022. Τα σενάρια δείχνουν νέες αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων, όπου έχουν ήδη ανατιμηθεί κατά 17% και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα η αύξηση να φτάσει στο 20%, όπως και σε άλλα ακόμα βασικά είδη. Για παράδειγμα, απο πέρσι τον Νοέμβριο έως και τον τρέχοντα μήνα,  η μέση τιμή ενός λίτρου επώνυμου ηλιελαίου έχει ανέβει 90%. Τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-Καταναλωτής του…