Αρκετά χρόνια τώρα, ακούω να χρησιμοποιούν την έκφραση της «αναδρομικής σκίασης του Ερμή» την οποία έμαθα πως χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τις δύο εβδομάδες πριν και μετά από την κανονική πλανητική αναδρομή.

Γιατί όμως; Γιατί τότε είναι που συμβαίνουν τα πιο περίεργα και εκκεντρικά πράγματα και γεγονότα. Ποτέ δεν κατάλαβα όμως γιατί όλα τα προβλήματα και τα εμπόδια στην επικοινωνία προέκυπταν πάντα στη δική μου ζωή αλλά και των άλλων ακριβώς πριν και μετά από την αναδρομή του Ερμή, μέχρι που αποφάσισα πως θέλω να το ψάξω περισσότερο.

Σε εποχές αβεβαιότητας και αστάθειας όπως αυτή που ζούμε τώρα, πολλοί άνθρωποι βασίζουν τα σχέδια και τις δραστηριότητες τους στις προβλέψεις που διαβάζουν στο προσωπικό τους ωροσκόπιο. Για αυτό τον λόγο η αναδρομή του Ερμή έχει γίνει τόσο σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Αν επιστρέψει ένας πρώην, αν μαθευτούν κουτσομπολιά για εσένα ή είσαι συνέχεια με νεύρα- όλες οι αναποδιές δηλαδή της καθημερινότητας οφείλονται σε αυτή την αναδρομή.

Βέβαια, βγάζει ως ένα επίπεδο νόημα, καθώς ο Ερμής είναι ο πλανήτης που κυβερνά τις πληροφορίες και την πρόσβαση στην αλήθεια, οπότε είναι πολύ εύκολο να δούμε πως μια επιβράδυνση στη διαδρομή του θα δημιουργούσε κάτι περισσότερο από χαμό.

Για να είμαστε σαφώς ξεκάθαροι, καλό είναι να επισημάνουμε πως η αναδρομή του Ερμή σαν φαινόμενο δε σημαίνει πως ο πλανήτης κινείται προς τα πίσω. Είναι μια ψευδαίσθηση στον ουρανό που προκαλείται επειδή η Γη κινείται γρηγορότερα από τον Ερμή. Αυτό συμβαίνει περίπου τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο, κι εμείς σαν κάτοικοι της Γης, νιώθουμε αυτή την επιβράδυνση και τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ τους, για αυτό και το χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία για όλες τις διαπροσωπικές καταστροφές που μας συμβαίνουν.

Η ουσιαστική όμως αναδρομή, που διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες, δεν είναι τίποτα παρά το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της πλανητικής δραστηριότητας. Οι δύο εβδομάδες πριν και μετά, είναι σαν μια δοκιμασία για όλους μας, αν όχι περισσότερο, τότε εξίσου, γιατί τα περισσότερα γεγονότα και οι καταστάσεις είναι ρευστές χωρίς δέσμευση ή ξεκάθαρη απάντηση και πλάνο στον ορίζοντα.

Άρα τι ακριβώς είναι η αναδρομική σκίαση;

Είναι η…