Το BBC επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει την κατάσταση στα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία μετά την απόφαση Πούτιν να υπογράψει διάταγμα για μερική επιστράτευση.

Την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει σε μερική επιστράτευση επιχειρεί να αναλύσει το BBC. Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε το διάγγελμά του σήμερα, μετά τη χθεσινή αναβολή, κατηγορώντας τη Δύση για «πυρηνικό εκβιασμό» και υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν μπλοφάρει σε σχέση με τη χρησιμοποίηση όπλων μαζικής καταστροφής, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Το BBC, στην ανάλυσή του, σημειώνει ότι η μερική επιστράτευση ήρθε έπειτα από τις σημαντικές αποτυχίες που γνώρισε αυτό τον μήνα ο ρωσικός στρατός στα εδάφη της Ουκρανίας. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία απειλείται άμεσα με «διάλυση»  από τις δυτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου.

  • Διαβάστε επίσης: «Νίκη ή κλιμάκωση»: Η στρατηγική Πούτιν που μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο

Μάλιστα, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι η πυρηνικά εξοπλισμένη Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε όπλο στο οπλοστάσιό της ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε «πυρηνικό εκβιασμό» της Δύσης, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Το μήνυμά του, σημειώνει το BBC, ήρθε μία ημέρα αφότου οι επικεφαλής που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για τα λεγόμενα δημοψηφίσματα – που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα – σχετικά με την ένταξή τους στη Ρωσία. Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία μετά από μια τέτοια κίνηση το 2014.

  • Διαβάστε επίσης: Εισιτήριο ούτε για δείγμα: Ξεπουλούν οι πτήσεις άνευ επιστροφής από Μόσχα μετά το διάγγελμα Πούτιν

Τι θα σημάνει η επιστράτευση στην πράξη

Η Ρωσία σχεδιάζει να καλέσει περίπου 300.000 εφέδρους, δηλαδή πολίτες που έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση και, όπως τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουν εξειδικευμένες δεξιότητες που χρειάζονται στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Σε αυτούς θα περιλαμβάνονται πολλοί έφεδροι αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων και κάποιοι άνω των 60 ετών, που θα επιστρατευθούν αν και έχουν βγει στη σύνταξη.

Η Ρωσία θα μπορούσε θεωρητικά να κινητοποιήσει περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους για στρατιωτική θητεία, αλλά αυτό δεν εξετάζεται ακόμη. Τόσο ο πρόεδρος…