Η Ουκρανία ζητάει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από την Ευρώπη. Θα πείσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τους πολίτες τους ή θα ξεσπάσουν κοινωνικές αναταραχές;

Θα συνεχίσουν οι χώρες της Ευρώπης να στηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται; Το Euobserver, σε ανάλυσή του, επιχειρεί να απαντήσει αυτό το ερώτημα που τείνει να απασχολεί όχι μόνο το Κίεβο, αλλά και τον διεθνή Τύπο το τελευταίο διάστημα.

Όπως σημειώνεται στη συγκεκριμένη ανάλυση, αυξάνεται η ανησυχία για το πολιτικό τίμημα που θα χρειαστεί να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες λόγων των αντιδράσεων στα οικονομικά μέτρα που απαιτούνται με απώτερο στόχο να «συγκρατηθεί» ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

  • Διαβάστε επίσης: Ο Στρατηγός Χειμώνας απειλεί τον Στρατηγό Αρμαγεδδώνα – Ποιος θα βγει νικητής

Αν και οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν κάπως περιοριστεί, η ύφεση απειλεί την Ευρώπη με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να είναι υπερβολική.

Οι Ευρωπαίοι «είναι διχασμένοι σχετικά με τους μακροπρόθεσμους στόχους» αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έδειξε δημοσκόπηση του Ιουνίου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).

Κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου δήλωσε στους Financial Times σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να είναι «συνετές» όχι μόνο για να αντιμετωπίσουν την άνοδο του πληθωρισμού, αλλά και για να περιορίσουν τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών.

«Οι πληθυσμοί μας λαμβάνουν τιμολόγια που είναι εντελώς τρελά. Κάποια στιγμή, θα υπάρξει ξέσπασμα. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος είναι θυμωμένος (…) οι άνθρωποι δεν έχουν τα μέσα να τα πληρώσουν», δήλωσε ο Ντε Κρου.

Μια δημοσκόπηση του Μαΐου από το Ευρωβαρόμετρο της ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 80% των Ευρωπαίων υποστηρίζει τις οικονομικές κυρώσεις και ότι το 59% είναι ικανοποιημένο με την αντίδραση της ΕΕ.

Τον Ιούλιο, μια έρευνα της Insa για την Bild am Sonntag αποκάλυψε ότι το 74% των ερωτηθέντων ανέμενε οικονομική ύφεση και το 83% πίστευε ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 47% απάντησε ότι η Γερμανία βλάπτει περισσότερο τον εαυτό της…