Ενας χρήσιμος οδηγός με τα παρανεοπλασματικά δερματοβλεννογόνια νοσήματα που προσβάλλουν τη στοματική κοιλότητα • Τα οφέλη της πρώιμης διάγνωσης της συνδεόμενης κακοήθειας αναλύει ο στοματολόγος, ιατρός – οδοντίατρος, Γιώργος Χ. Λάσκαρης

Τα μάτια λένε πως είναι ο… καθρέφτης της ψυχής. Ομως το στόμα είναι αυτό που αντανακλά την υγεία του οργανισμού. Και αυτό διότι κάποιες παθήσεις της στοματικής κοιλότητας συχνά μαρτυρούν τη συνύπαρξη σοβαρών παθήσεων όπως είναι οι νεοπλασίες.

Οπως εξηγεί στο ένθετο «Υγεία» ο στοματολόγος, ιατρός – οδοντίατρος, αναπληρωτής καθηγητής Στοματολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Γιώργος Χ. Λάσκαρης, στην κατηγορία των παρανεοπλασματικών δερματοβλεννογόνιων νοσημάτων που προσβάλλουν το στόμα, ταξινομούνται οι παθήσεις «που εκδηλώνουν βλάβες στο δέρμα, το στόμα και άλλους βλεννογόνους που δεν είναι κακοήθεις, αλλά αποτελούν κλινικούς δείκτες κακοήθειας, αφού συνυπάρχουν με εσωτερικές κακοήθειες με τις οποίες έχουν στενή συσχέτιση».

Και εξηγεί πως «η γνώση όλων αυτών των κλινικών χαρακτήρων οδηγεί στην κλινική υποψία σύνδεσης με κακοήθεια και πυροδοτεί περαιτέρω κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο για πρώιμη διάγνωση της συνδεόμενης κακοήθειας με ευεργετικά αποτελέσματα για τον ασθενή. Διαγνωστικά και θεραπευτικά στην ομάδα αντιμετώπισης των νόσων αυτών εμπλέκονται κυρίως ο στοματολόγος, ο δερματολόγος, ο αιματολόγος και ο ογκολόγος ιατρός».

Ο καθηγητής στο κείμενο που ακολουθεί συνθέτει έναν χρήσιμο οδηγό με τα νοσήματα που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία και βάζουν σε υποψία τους ειδικούς.

Ισχυρή συσχέτιση με νεοπλασία

1. Κακοήθης μελανίζουσα ακάνθωση.

Η κακοήθης μελανίζουσα ακάνθωση είναι τύπος μελανίζουσας ακάνθωσης, που προσβάλλει ενήλικα άτομα και συνοδεύεται πάντοτε από κακοήθη νεοπλασία, κυρίως αδενοκαρκίνωμα στον στόμαχο ή σε άλλα κοιλιακά όργανα και σπάνια με νόσο του Hodgkin, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κ.ά. Ο βλεννογόνος του στόματος προσβάλλεται στο 30%-40% των περιπτώσεων.

2. Παρανεοπλασματική πέμφιγα

Η παρανεοπλασματική πέμφιγα αποτελεί σπάνια μορφή πέμφιγας, που αναπτύσσεται σε ασθενείς με μη-Hodgkin λέμφωμα και χρόνια λεμφοβλαστική λευχαιμία…