Την ίδια στιγμή η Ελλάδα μέσα από τη σχέση της με τις ΗΠΑ αναβαθμίζει το ρόλο της στο ΝΑΤΟ

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι πιο στενές από ποτέ. Γεγονός. Εκτός από τους διπλωμάτες, αναλυτές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση και το δηλώνουν ως σαφή επιτυχία της Αθήνας, το παραδέχονται και οι διπλωμάτες και οι αναλυτές της αντιπολίτευσης. Από τα δεξιά μέχρι την Αριστερά. Όλοι δε υπογράμμιζαν πολύ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ότι η Αθήνα ήταν σαφές ότι είχε κάνει την επιλογή της και είχε αποφασίσει να ανέβει στο άρμα των ΗΠΑ. Ανεξαρτήτως από το τι πρόσημο έδινε ο καθένας στην επιλογή αυτή.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα μέσα από τη σχέση της με τις ΗΠΑ αναβαθμίζει το ρόλο της στο ΝΑΤΟ. Ο ρόλος των «διευκολύνσεων» που παρέχονται στις ΗΠΑ, μέσω της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και δη μέσω της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας – και όχι μόνο – όντως δείχνει να συμβάλει σε έναν «αποκλεισμό» της Τουρκίας. Αφού πλέον υπάρχουν εναλλακτικές. Και για κάποιους μία «διπλωματική περιθωριοποίηση» της Άγκυρας.

Διαβάστε επίσης: Ένταση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα: «Να πάψεις να αμφισβητείς την κυριαρχία των νησιών»

Η Ελλάδα βρίσκεται ωστόσο και σε μία κατάσταση «μη πολέμου» με την Τουρκία. Σε μία βασανιστική αίθουσα αναμονής, που όλοι μιλάνε για ένα ενδεχόμενο «ατυχήματος» ή «θερμού επεισοδίου». Οι δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων, αναλυτών και όποιου άλλου αναφέρει τη λέξη Ελλάδα, μεταφράζονται και μεταδίδονται σε χρόνους ρεκόρ. Και συνεχώς αυξάνονται.

Επιμονή στην ψυχραιμία

Το Μέγαρο Μαξίμου, το ΥΠΕΞ και το Πεντάγωνο επαναλαμβάνουν σχεδόν εμμονικά την ανάγκη για ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Επιμένουν δε στη σημασία των αντιδράσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου και μόνο.

Παράλληλα η Ελλάδα ακολουθεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα εξοπλιστικών. Που η Τουρκία στηλιτεύει, διαρκώς, αφού – ορθώς – εκτιμά ότι οι υπογραφές για τα εξοπλιστικά συνδέονται άμεσα και για ενίσχυση των συμμαχιών και των συνεργασιών. Ή τουλάχιστον είναι και αυτό μία φιλοδοξία.

Στο ίδιο πλαίσιο οι ΗΠΑ κάνουν σημαντικές κινήσεις και προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Τις πλέον σημαντικές εδώ και δεκαετίες. Με αυτή που εξόργισε την Τουρκία περισσότερο να είναι η άρση του…