Οι ΗΠΑ κατέγραψαν σχεδόν ρεκόρ με 2,5 εκατ. λοιμώξεων όπως χλαμύδια, γονόρροια και σύφιλη το 2021.

Οι αρχές υγείας των ΗΠΑ καλούνται να αντιμετωπίζουν μία νέα εθνική αύξηση στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα την ώρα που καταγράφεται μειωμένη χρήση προφυλακτικών.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν σχεδόν ρεκόρ με 2,5 εκατ. περιπτώσεις λοιμώξεων όπως χλαμύδια, γονόρροια και σύφιλη το 2021. Αυτό σημαίνει ποσοστό πάνω από διπλάσιο του συνόλου των περιπτώσεων των τελευταίων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του CDC.

  • Διαβάστε επίσης: Η σύφιλη μπορεί (ακόμη) να σκοτώσει – Δραματική αύξηση των μολύνσεων

Σχεδόν οι μισές από τις νέες μολύνσεις του περασμένου έτους εντοπίστηκαν μεταξύ ατόμων 15 έως 24 ετών.

Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι πιο ευάλωτοι σε τέτοιου είδους λοιμώξεις και σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους ετεροφυλόφιλους γιατί όπως αναφέρεται, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν περισσότερους από έναν συντρόφους. Άρα, είναι πιο εύκολο για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες να κυκλοφορήσουν σε μικρότερα δίκτυα ανθρώπων, όπως εξηγεί η έρευνα.

Εκτός… μόδας

Την ίδια ώρα, τα προφυλακτικά, που κάποτε ήταν το κεντρικό στοιχείο σε καμπάνιες για την εξάλειψη των ΣΜΑ στο απόγειο της κρίσης του AIDS, έχουν «βγει από τη μόδα» όπως αναφέρει η Washington Post.

Οι ομοσπονδιακές έρευνες οικογενειακού προγραμματισμού δείχνουν ότι τα προφυλακτικά μετατράπηκαν από το κορυφαίο εργαλείο αντισύλληψης για το 75% των ανδρών το 2011, σε 42% το 2021.

Παράλληλα, μειώθηκε και το ποσοστό των εφήβων που είπαν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό κατά την τελευταία σεξουαλική τους επαφή. Από το 63% το 2003, το ποσοστό έπεσε στο 54% το 2019, σύμφωνα με την ετήσια κυβερνητική έρευνα.

Αυτό εν μέρει αιτιολογείται από το γεγονός ότι η ευρεία χρήση της αντισύλληψης και των φαρμάκων, που μειώνουν δραστικά την μετάδοση του HIV, επιτρέπουν στους ανθρώπους να κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό αφήνοντάς τους όμως ευάλωτους σε άλλες ασθένειες, που μεταδίδονται με τα σωματικά υγρά και την επαφή.

Αναζητώντας το εμβόλιο

Οι επιστήμονες και οι αξιωματούχοι της υγείας λένε ότι τώρα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη εμβολίου, οικονομικά προσιτό για τεστ στο σπίτι και φάρμακα που λαμβάνονται μετά το σεξ ως η επόμενη…