Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί συγκεκριμένα στις απειλές Ερντογάν απέναντι στην Αθήνα με ημερομηνίες και ντοκουμέντα

Απαντήσεις για όλα. Με στοιχεία. Αυτή θα είναι η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Παρασκευή στον ΟΗΕ, σε μία ομιλία η οποία όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές θα είναι θεσμική, αλλά στον τόνο που απαιτεί το κλίμα που δημιούργησε η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη.

Η Αθήνα άλλωστε εξαρχής σχεδίαζε μία ομιλία η οποία θα εστίαζε στον αναθεωρητισμό, την προκλητικότητα και την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας, με αποδείξεις. Και ιδιαίτερες αναφορές στο διεθνές δίκαιο. Ωστόσο η επιλογή του τούρκου προέδρου να επιχειρήσει να βάλει την Ελλάδα στο κάδρο των αυταρχικών κρατών, αναθεώρησε τα σχέδια σαφώς προς το επιθετικότερο.

Διαβάστε επίσης: Η έμφαση Ερντογάν στο προσφυγικό στον ΟΗΕ και ο κίνδυνος «ατυχήματος»

Αρμόδιες πηγές τονίζουν δε ότι η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα απαντήσει σε όσα ο Ερντογάν αναφέρθηκε ποντάροντας στο συναίσθημα αλλά και σε όσα επέλεξε να περιγράψει με γενικότητες, προκειμένου να μην μπει στο ίδιο κάδρο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Προσφυγικό

Σύμφωνα με πληροφορίες οι απαντήσεις δεν αποκλείεται να δοθούν και με αριθμούς και στοιχεία. Η Αθήνα δεν θα απορρίψει απλά τις δηλώσεις Ερντογάν ως fake news, αλλά σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο θα επιχειρήσει να στοιχειοθετήσει τα λεγόμενα της με αριθμούς. Αριθμούς που θα μπορούσαν να αναφέρονται στις διασώσεις που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές στη θάλασσα, σε συλλήψεις που δεν έχουν γίνει από την απέναντι πλευρά, αλλά και στην εργαλειποίηση του μεταναστευτικού – προσφυγικού από την Άγκυρα.

Οι νέες απειλές που διατυπώνονται – εμμέσως – από τα τουρκικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ένα νέο «καραβάνι προσφύγων» που φέρεται να συγκεντρώνεται στην Αδριανούπολη με στόχο να κατευθυνθεί στην Ευρώπη, μέσω των ελληνικών συνόρων, θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα στοιχείο για τον πρωθυπουργό.

Το προηγούμενο του Έβρου και της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού το Μάρτιο του 2020, άλλωστε θα είναι σίγουρα στην ατζέντα, προκειμένου η Αθήνα να απαντήσει στις αιτιάσεις του τούρκου προέδρου.

Ο εκβιασμός

Το γεγονός δε ότι η Τουρκία με την πολιτική της στο προσφυγικό…