«Συγκρατημένα αισιόδοξος» δηλώνει ο ΟΗΕ για την παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, η οποία υπεγράφη την 22η Ιουλίου και έθεσε σε εφαρμογή για 120 ημέρες διαδικασίες εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις δήλωσε χθες Τετάρτη «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την παράταση της συμφωνίας που επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ωστόσο την αισιοδοξία αυτή μετρίασε η Ρωσία που επιμένει στις διεκδικήσεις της (εικόνα, επάνω, από Dado Ruvic/Reuters).

Αμβλύνθηκε η κρίση

Η λεγόμενη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, η οποία υπεγράφη την 22η Ιουλίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έθεσε σε εφαρμογή για 120 ημέρες διαδικασίες εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών που είχαν αποκλειστεί εξαιτίας του πολέμου.

Δείτε ακόμα – Ουκρανικά σιτηρά: «Ουρά» 120 πλοίων στη Θάλασσα του Μαρμαρά

Χάρη στο σύστημα αυτό εξήχθησαν σχεδόν 9 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και αμβλύνθηκε η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, όμως οι ανησυχίες για την παράταση της συμφωνίας ήδη ανεβάζουν εκ νέου τις τιμές ορισμένων προϊόντων.

«Θέλουμε ν’ ανανεωθεί γρήγορα. Είναι σημαντικό για την αγορά, είναι σημαντικό να υπάρξει συνέχεια», σχολίασε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μόσχα μαζί με τη Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, τη γενική γραμματέα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

«Είμαι πάντα συγκρατημένα αισιόδοξος πως θα εξασφαλίσουμε» την παράταση, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως από τεχνική σκοπιά δεν είναι ανάγκη να συναφθεί νέα συμφωνία, όμως ορισμένες διαδικασίες θα μπορούσαν να επανεξεταστούν και να «απλοποιηθούν».

«Δεν θέλουμε απλώς να δούμε την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας ν’ ανανεώνεται για όσο το επιτρέψουν τα μέρη», αλλά και «την άρση των εμποδίων για τις εξαγωγές ρωσικών δημητριακών και λιπασμάτων», συμπλήρωσε.

Οι δυτικές κυρώσεις

Δεύτερη συμφωνία, που υπεγράφη επίσης την 22η Ιουλίου, προέβλεπε τη διευκόλυνση των συγκεκριμένων ρωσικών εξαγωγών, όμως η Μόσχα διαμαρτύρεται πως δεν μπορεί ακόμη να διαθέσει, παρά τη συμφωνία, τα δημητριακά και τα λιπάσματά της, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα…