Μπορεί η Μελόνι να διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα κανονικό συντηρητικό κόμμα, το παρελθόν της Ιταλίας ωστόσο στοιχειώνει τις εκλογές της Κυριακής στη χώρα – και ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο.

Τέσσερα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ιταλία, η Ευρώπη δεν κρύβει την ανησυχία της για το προδιαγραφόμενο εκλογικό αποτέλεσμα. Ενα ηχηρό «όχι στους μεταφασίστες» είπαν οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες υποδεχόμενοι προχθές στην έδρα τους στο Βερολίνο τον Ενρίκο Λέτα, τον επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Ο Λέτα συναντήθηκε και με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, εκείνος που ανέλαβε να μεταφέρει ωστόσο το μήνυμα ήταν ο συμπροεδρεύων του SPD Λαρς Κλίνγκμπεϊλ: οι ιταλικές εκλογές δεν θα κρίνουν μόνο τον επόμενο ηγέτη της χώρας αλλά και τη μελλοντική κατεύθυνση της Ευρώπης, και «θα ήταν ένα πραγματικά σημαντικό σημάδι αν κέρδιζε ο Ενρίκο Λέτα και όχι η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ηγείται ενός μεταφασιστικού κόμματος και θα οδηγούσε την Ιταλία στη λάθος κατεύθυνση», προς τον Βίκτορ Ορμπαν και τους «αντιδημοκρατικούς» ομοϊδεάτες του.

Η ίδια η Μελόνι, βέβαια, επιμένει πως η ιταλική Δεξιά «έχει παραδώσει τον φασισμό στην Ιστορία εδώ και δεκαετίες». Μόλις χθες, ωστόσο, το κόμμα της, τα Αδέλφια της Ιταλίας (FdL), υποχρεώθηκαν να διαγράψουν έναν υποψήφιό τους στον Ακράγαντα της Σικελίας που είχε κατά το παρελθόν εκθειάσει τον Αδόλφο Χίτλερ.

«Σύγχρονη φασίστρια»

Εναν «σπουδαίο πολιτικό» είχε αποκαλέσει το 2014 τον Χίτλερ ο Καλότζερο Πιζάνο σε διαδικτυακό ποστ του. Ως «σύγχρονη φασίστρια» είχε αποθεώσει δύο χρόνια αργότερα τη Μελόνι σε άλλο του ποστ. Ακολούθως, βέβαια, τα διέγραψε, τα «ξέθαψε» όμως η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» και μπροστά στον σάλο που δημιουργήθηκε, με την πρόεδρο της Εβραϊκής Κοινότητας της Ρώμης Ρουθ Ντουρέγκελο να επισημαίνει πως «δεν μπορεί να δίνονται ευκαιρίες σε όσους εξυμνούν το μίσος», το FdL δεν είχε άλλη επιλογή παρά να τον διαγράψει.

Μπορεί η Μελόνι να διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα κανονικό συντηρητικό κόμμα, το φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας ωστόσο στοιχειώνει τις εκλογές της Κυριακής – είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της περιφέρειας του Μιλάνου όπου μονομαχούν, εκλογικά, ο γιος ενός επιζήσαντος του…