Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ΥΠΕΞ ανακοίνωσε από τη Νέα Υόρκη ότι η Ελλάδα θα συνεισφέρει χρηματικά στην προσπάθεια που καταβάλλεται με πρωτοβουλία της Ολλανδίας για την άμεση απομάκρυνση του εν λόγω πλοίου.

Στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου «Πρόληψη διαρροής από το δεξαμενόπλοιο Safer στην Ερυθρά Θάλασσα», που διοργάνωσε η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ολλανδίας, Λίσιε Σκραϊνεμάχερ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η εκδήλωση αφορούσε στην εξεύρεση πόρων για την απομάκρυνση του δεξαμενοπλοίου Safer, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά της Υεμένης, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, μέσω και της διοργάνωσης «Our Ocean 2024» από τη χώρα μας και στην εφαρμογή της UNCLOS, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης – Λαπίντ στη Νέα Υόρκη: Σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο στην ατζέντα

Θα συνεισφέρει οικονομικά και η Ελλάδα

Μάλιστα, κάνουν γνωστό πως ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα συνεισφέρει χρηματικά στην προσπάθεια που καταβάλλεται με πρωτοβουλία της Ολλανδίας για την άμεση απομάκρυνση του εν λόγω πλοίου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το εν λόγω πλοίο περιέχει τεράστια ποσότητα αργού πετρελαίου, καθώς αποτελεί πλωτή αποθήκη, και ο κίνδυνος διαρροής και πρόκλησης μιας πρωτοφανούς περιβαλλοντικής καταστροφής είναι άμεσος και υπαρκτός.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως ενδεχόμενη διαρροή θα διέκοπτε την παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε 1,7 εκατ. άτομα στην Υεμένη, μέσω των λιμανιών της Χοντέιντα και Ας Σαλίφ, ενώ επιπλέον θα δημιουργούσε ιδιαίτερα προβλήματα στη διεθνή ναυσιπλοΐα μέσω του Καναλιού του Σουέζ, για σημαντικό διάστημα.

Με την ευκαιρία αυτή, γνωστοποιούν ακόμα, ότι ο υπουργός επανέλαβε την καταδίκη των επιθέσεων εναντίον του…