Τέλος στα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου έβαλε ο πρωθυπουργός κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που κράτησε τρεις ολόκληρες ώρες. Παράλληλα, επανέλαβε ότι στόχος της ΝΔ είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ έθεσε ξεκάθαρα και το ζήτημα του προσώπου που θα αναλάβει την πρωθυπουργία, λέγοντας ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το δίλημμα των εκλογών είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Χαρακτήρισε, δε, τερατογένεση, μια κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία δεν θα μετείχε η ΝΔ, ενώ θα είναι πρώτο κόμμα. Ο πρωθυπουργός απάντησε αρνητικά και στην ερώτηση αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό. 

Ο κ.Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν θα ακολουθήσει αυτή τη ρητορική, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει τη διεθνοποίηση του ζητήματος, ενώ δήλωσε διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Ερντογάν. Τόνισε παράλληλα, ότι δεν μπορεί να διανοηθεί σύρραξη Ελλάδας και Τουρκίας.

Η χώρα, είπε ο κ.Μητσοτάκης, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για την ενεργειακή επάρκεια είναι έτοιμη τόσο για να αντιμετωπίσει τον ερχόμενο δύσκολο χειμώνα, αλλά και για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Δείτε  τη συνέντευξη Τύπου

Οι ερωτήσεις στον πρωθυπουργό

Η πρώτη ερώτηση αφορά το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες. Πώς θα πείσετε τους πολίτες ότι οι χθεσινές εξαγγελίες θα γίνουν πράξη;

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πρώτη ερώτηση αφορά την αξιοπιστία μας, μιλάει το έργο μας, δε νομίζω ότι υπάρχουν πολίτες που αμφισβητούν. Ο λόγος που είμαστε σε θέση να στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνία έχει να κάνει με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για να στηρίζουμε την κοινωνία. Το ίδιο θα πράξουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι εναρμονισμένα με τους στόχους. Οσους μας κατηγορούν ότι δίνουμε πολλά, αν αφήναμε την κοινωνία απροστάτευτη το αποτέλεσμα θα ήταν χειρότερο. Στη διάρκεια του covid αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο σ’ αυτή την προσέγγιση. Τα βασικά δεδομένα, η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους. Οι στόχοι εφικτοί.

Στην ερώτηση του Γιάννη Καντέλη, από τον…