Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς.

Στην τελευταία επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Όλαφ Σολτς, σημειώνοντας ότι από τότε υπάρχει οικονομική πρόοδος σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική ισορροπία στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία συνεργάζονται ισότιμα, μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου και πιστωτή και δανειζόμενου.

  • Διαβάστε επίσης: Συνήθως οι Γερμανοί ηγέτες συνέχιζαν προς Τουρκία μετά την Αθήνα: Ο Σολτς θα επιστρέψει Βερολίνο

«Χάρη στις προσπάθειες πρωτίστως των Ελλήνων πολιτών αλλά και την πολιτείας, σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά στην οικονομία, την κοινωνία, στη διεθνή θέση της χώρας, από την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα. Η Ελλάδα σήμερα είναι επιτέλους εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας, με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη περιορίζοντας την ανεργία και προσβλέποντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει επενδύσεις και εξαγωγές, και όλα αυτά ενώ μειώνει το δημόσιο χρέος το οποίο φέτος θα πέσει στο 170% του ΑΕΠ κάτι που αποδεικνύει ότι η οικονομική πρόοδος μπορεί να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική ισορροπία. Η συνολική αυτή αναβάθμιση συντελείται την ώρα που η πατρίδα μου παράλληλα αμύνεται, τόσο απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στις εθνικές προκλήσεις που γεννάει η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και θύμισε την τοποθέτηση του Βίλι Μπραντ το 1975 στην Αθήνα για κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, κάτι το οποίο ο ίδιος προσυπογράφει.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι Ελλάδα και Γερμανία πρωτοστατούν στην «πράσινη μετάβαση» και έδωσε το παράδειγμα της συνεργασίας στην Αστυπάλαια.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη και Σολτς

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τα κενά μεταξύ μας υπάρχουν για να γεφυρώνονται, είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις πολεμικές αποζημιώσεις και ιδιαίτερα στο κατοχικό δάνειο.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να…