Οι χάκερς με έδρα την Ινδία παρακολουθούσαν επιχειρηματίες, πολιτικούς και δημοσιογράφους σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times. Tα ίχνη τους όμως οδηγούν στο Σίτι του Λονδίνου

Το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο των Times κοσμείται από την αποκάλυψη ενός παγκόσμιου δικτύου χάκινγκ που ξεσκέπασε η ίδια η εφημερίδα σε συνεργασία με το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Bureau of Investigative Journalism).  Όπως αποκαλύπτεται οι  παράνομες παρακολουθήσεις αφορούσαν πάνω από 100 θύματα και γίνονταν για λογαριασμό ιδιωτικών ντέντεκτιβ, οι οποίοι συνεργάζονταν για απολυταρχικά καθεστώτα, Βρετανούς δικηγόρους και πλούσιους πελάτες τους.

Οι χάκερς είχαν έδρα την Ινδία και συγκεκριμένα την περιοχή Γκούρουγκραμ, η οποία θεωρείται μία από τις γνωστότερες οικονομικές και τεχνολογικές περιοχές της χώρας. Εγκέφαλος της συμμορίας είναι ο 31 ετών Αντίτια Τζέιν, ο οποίος μάλιστα στην πρωινή του δουλειά εργαζόταν στο ινδικό παράρτημα της βρετανικής ελεγκτικής Deloitte. Οι υποθέσεις που ήρθαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι δρούσαν για τουλάχιστον επτά χρόνια, ενώ το όνομά τους ήταν WhiteInt.

Διαβάστε επίσης: Αποκαλύψεις-βόμβα: Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τη Μέρκελ και άλλους ευρωπαίους ηγέτες μέσω… Δανίας

Πώς το Σίτι του Λονδίνου κινούσε τα νήματα

Η υπηρεσία που προσέφεραν οι χάκερς ήταν «hack and hire» κάτι δηλαδή σαν «υποκλοπές κατόπιν παραγγελίας», έναντι φυσικά υπέρογκης αμοιβής. Στο στόχαστρο βρίσκονταν κορυφαίοι βρετανοί επιχειρηματίες, πολιτικοί αλλά και δημοσιογράφοι ενώ μεγάλα δικηγορικά γραφεία του Λονδίνου έδιναν εντολές για τις παρακολουθήσεις.

Παρόλα αυτά για κάποια από τα ονόματα που είχαν μπει στο στόχαστρο δεν έχει διευκρινιστεί ο λόγος που παρακολουθούνταν και πώς ακριβώς εκμεταλλεύονταν τις πληροφορίες που συγκεντρώνονταν. Σύμφωνα βέβαια με πληροφορίες του ερευνητικού ρεπορτάζ της εφημερίδας, πληροφορίες ήταν διαθέσιμες προς πώληση ακόμα και σε απολυταρχικά καθεστώτα.

Σύμφωνα με τον εγκέφαλο της συμμορίας η διάρκεια των παρακολουθήσεων διαρκούσε το πολύ 30 ημέρες και επικεντρωνόταν στην υποκλοπή email, ενώ το κακόβουλο λογισμικό έδινε πρόσβαση σε κάμερα και μικρόφωνο.

Κάποια από τα ονόματα που ξεχωρίζουν στη λίστα των θυμάτων είναι: ο επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Κρις…