Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να διαπραγματευτούν με την Ουάσιγκτον για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά Μακρόν και Σολτς είναι έτοιμοι να αντεπιτεθούν αν χρειαστεί.

Αφού διαφώνησαν δημοσίως, ο Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν βρήκαν κάτι στο οποίο συμφωνούν: την αυξανόμενη ανησυχία για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την πιθανή ανάγκη να ανταποδώσει η Ευρώπη.

Ο Γερμανός καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος συζήτησαν τις κοινές τους ανησυχίες, κατά τη διάρκεια συνομιλιών διάρκειας σχεδόν τρεισήμισι ωρών, όπου συμφώνησαν ότι τα πρόσφατα αμερικανικά σχέδια κρατικών επιδοτήσεων αντιπροσωπεύουν μέτρα που στρεβλώνουν την αγορά και αποσκοπούν στο να πείσουν τις εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που θέλουν να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης: Μακρόν εναντίον Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ πουλάνε σε τιμές ρεκόρ το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Η ταύτιση απόψεων για το θέμα αυτό ακολούθησε τις δημόσιες διαφωνίες των τελευταίων εβδομάδων σε βασικά πολιτικά ζητήματα όπως η ενέργεια και η άμυνα, διασπώντας αυτό που συχνά θεωρείται ως η κεντρική πολιτική συμμαχία της ΕΕ μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της – του γνωστού και ως «γαλλογερμανικού άξονα».

Η ΕΕ πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση

Αλλά παρόλο που το γεύμα τους έγινε σε ένα αμήχανο σκηνικό, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής εάν η Ουάσιγκτον προωθήσει το νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις και ενεργειακά οφέλη για τις εταιρείες που επενδύουν στο έδαφος των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η πρόσφατα υπογραφείσα αμερικανική νομοθεσία ενθαρρύνει τους καταναλωτές να «αγοράζουν αμερικανικά» όταν πρόκειται να επιλέξουν ένα ηλεκτρικό όχημα – μια κίνηση ιδιαίτερα ενοχλητική για τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Το μήνυμα από το γεύμα στο Παρίσι είναι το εξής: Εάν οι ΗΠΑ δεν περιορίσουν τις δραστηριότητές τους, τότε η ΕΕ θα πρέπει να ανταποδώσει τα «χτυπήματα». Θα χρειαστούν παρόμοια συστήματα κινήτρων για τις εταιρείες, ώστε να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός ή η απώλεια επενδύσεων. Μια τέτοια κίνηση θα κινδύνευε να βυθίσει τις…