Τις επόμενες ημέρες οι επιδοτήσεις και οι τελικές τιμές των παρόχων

Στα 0,35 ευρώ/kWh έναντι περίπου 0,38 ευρώ/kWh τον τρέχοντα μήνα, κινείται η μέση ανταγωνιστική χρέωση ρεύματος για τον Δεκέμβριο με βάση τις ανακοινώσεις των παρόχων ρεύματος.

Πρόκειται για μία μέση μείωση της τάξης του 10%, ενώ το εύρος κινείται από -4% έως -27% και σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους, οι προμηθευτές εμφανίζονται συγκρατημένοι στην τιμολογιακή τους πολιτική για τον επόμενο μήνα.

Διαβάστε επίσης: Προεκλογικό 2023 με φορολογικές ελαφρύνσεις και βοηθήματα στους πολίτες – Κάλπες στρωμένες με… ευρώ

Τις χαμηλότερες ανταγωνιστικές χρεώσεις ανακοίνωσαν οι εταιρείες ΗΡΩΝ στα 0,277 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας και η Ελίν με 0,285 ευρώ χωρίς έκπτωση, ενώ με βάση τους παρόχους που έδωσαν πρώτοι στη δημοσιότητα τους τιμοκαταλόγους την υψηλότερη τιμή έχει η ΔΕΗ με 0,38 ευρώ/kWh για καταναλώσεις έως 500 kWh και 0,397 ευρώ/kWh για καταναλώσεις άνω των 500 kWh.

Πάντως, οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές ακόμη δεν έχουν διαμορφωθεί, αφού θα πρέπει πρώτα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακοινώσει και τις επιδοτήσεις, οι οποίες και θα καθορίσουν το τελικό κόστος των λογαριασμών ρεύματος του Δεκεμβρίου.

Οι πάροχοι, όπως έγραψε ο ΟΤ, φέρονται να φρενάρουν τις μειώσεις τους για δύο λόγους, που τους προκαλούν επιβαρύνσεις. Προέρχονται από τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης στην ενέργεια.

Οι λόγοι είναι:

1. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη επιβολή του τέλους των 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Οι εκτιμήσεις θέλουν πως στη λιανική αυτό σημαίνει μία επιβάρυνση της τάξης των 25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (0,025 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

2. Ο δεύτερος αφορά στη φορολόγηση των πρόσθετων εσόδων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Αυγούστου – Νοεμβρίου του 2022. Αναμένεται η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης η οποία θα καθορίσει και τον τρόπο και το ύψος της φορολόγησης.

Οι τιμοκατάλογοι

Αναλυτικά οι τιμοκατάλογοι των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής σε ανακοινώσεις είναι:

ΔΕΗ Γ1/Γ1Ν

Δεκέμβριος: έως 500 kWh 0,38 ευρώ/kWh, πάνω από 500 0,397 ευρώ/kWh

Νοέμβριος: έως 500 kWh 0,397 ευρώ/kWh πάνω από 500 kWh 0,401 ευρώ/kWh

Τελική τιμή Νοεμβρίου: έως 500 kWh 0,159…