Μα μια μακροσκελή απάντηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας σχολίασε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην ΔΕΘ, αναφορικά με τις εξξαγελίες του για την ενεργειακή κρίση. 

 «Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε μια πολιτική που περνά “θηλιά” στο λαιμό του Έλληνα φορολογούμενου, με εξαίρεση τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης που αντέγραψε. Έτσι, έχασε άλλη μια ευκαιρία» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργού:

«Για ακόμα μια φορά ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ένα «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης». Μοίρασε αφειδώς χρήματα που δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει πού θα τα βρει, επιχείρησε δυστυχώς να εξαπατήσει τους Έλληνες πολίτες με όσα είπε για τη ΔΕΗ και απέδειξε ότι δεν γνωρίζει την κυβερνητική μας πολιτική, αφού εξαγγέλλει ως δήθεν νέα, πολλά από τα προγράμματα της κυβέρνησής μας που ήδη υλοποιούνται.

Συγκεκριμένα: Θέλει και πάλι να οδηγήσει τη ΔΕΗ στη χρεοκοπία.

Η κυβέρνησή του για την οποία δηλώνει σήμερα υπερήφανο, οδήγησε τη ΔΕΗ στο χείλος της χρεοκοπίας με ζημιές προ φόρων 848,9 εκατομμυρίων ευρώ το 2018, χωρίς ενεργειακή κρίση. Ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει «επανακρατικοποίηση» της ΔΕΗ, μιας ΔΕΗ που την άφησε ο ίδιος χρεοκοπημένη, με παράλληλη θέσπιση πλαφόν στη λιανική. Αυτό σηματοδοτεί ότι η διαφορά στο κόστος παραγωγής, που εξαρτάται από τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, από το κόστος πώλησης, θα επιβαρύνει απευθείας τον κρατικό Προϋπολογισμό. Εάν οι τιμές λιανικής οριστούν στα επίπεδα προ της κρίσης και με τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου, αυτό σημαίνει δημοσιονομικό κόστος και αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος της χώρας 12 δις ευρώ ετησίως!

Δεν ήξερε, δεν ρωτούσε;

Πληροφορούμε τον κ. Τσίπρα τα ακόλουθα, που ευτυχώς γνωρίζουν καλά οι Έλληνες πολίτες:

1. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στο εύρος της στήριξης που παρέχουμε στους καταναλωτές λόγω της πανευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης. Το γνωρίζει μέχρι και το Ινστιτούτο Bruegel, αλλά το αγνοεί ο κ. Τσίπρας.
2. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θεσπίσαμε μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας. Το γνωρίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά το αγνοεί ο κ. Τσίπρας που εξαγγέλλει παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας με ανώτατο όριο τιμών και αποσύνδεση…