Τι εξετάζει η κυβέρνηση σε μία περίοδο που οι πλειστηριασμοί και τα κόκκινα δάνεια μπαίνουν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται ένα σχέδιο για πρόγραμμα «Γέφυρα 3» με στόχο τη διευκόλυνση των συνεπών δανειοληπτών, ενόσω οι πλειστηριασμοί και τα κόκκινα δάνεια μπαίνουν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Με πρωθυπουργική παρέμβαση ανοίγει ο δρόμος της αναζήτησης ρυθμίσεων, που θα μειώνουν την επιβάρυνση η οποία προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων.

«Έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες σε συνεννόηση με τις τράπεζες» αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας για πρώτη φορά παράθυρο παρέμβασης, κατά τη συνέντευξη Τύπου σε τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Πάτρα. Οι ζυμώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, εξελίσσονται στην κατεύθυνση μιας παρέμβασης που ουσιαστικά θα πατά στα προγράμματα «Γέφυρα» 1 και 2 για την επιδότηση της δόσης του δανείου. Κατά τις ίδιες πηγές, μια πρώτη εισήγηση αφορούσε συνολική επιδότηση ύψους 350 εκατ ευρώ, ωστόσο σχεδιασμοί φαίνεται να εστιάζουν τώρα σε χαμηλότερο ποσό, πέριξ των 150 εκατ,, που εκτιμάται ότι επίσης θα προσέφερε μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Είναι σαφές ότι το Μαξίμου ανησυχεί για τυχόν νέο κύκλο αύξησης των κόκκινων δανείων, εξού και η διερεύνηση κάθε περιθωρίου παρέμβασης, με την προσδοκία συνεπείς πολίτες που πιέζονται επικίνδυνα να μην υπερβούν τελικά τα όριά τους. «Δεκάδες χιλιάδες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις» είπε ο Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τους πλειστηριασμούς «μικρή εξαίρεση». Το θέμα ανεβαίνει ταυτόχρονα στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, με ενδεικτικά τα «πυρά» του Αλέξη Τσίπρα από την Πέλλα ότι δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία «από τα κοράκια και τους πλειστηριασμούς για τους νοικοκυραίους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες». Για την υπόθεση της δημοσιογράφου, την οποία συνάντησε ο Τσίπρας, και τις εικόνες που ήρθαν στο φως με τη σπασμένη εξώπορτα, ο Μητσοτάκης σχολίασε ότι «κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και ευαισθησία» αλλά επιτέθηκε στον αρχηγό της Κουμουνδούρου για υποκρισία.

«Είναι ο πρωθυπουργός που ευνόησε νομοθετικά τις εταιρείες εξαγοράς…