Η κυβέρνηση διανύει τα τελευταία τρίμηνα της θητείας πριν τις εκλογές. Τρίμηνο – πρόκληση  να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες για στήριξη των εισοδημάτων

Στην κοινωνία θα μοιραστεί το έξτρα περιθώριο που προέρχεται από τις αυξημένες επιδόσεις της οικονομίας. Αυτό διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους τα κυβερνητικά στελέχη. Οι διαβεβαιώσεις βέβαια δεν αποτελούν κάτι καινούργιο. Το αναπτυξιακό μέρισμα αποτελεί μία από τις βασικές στρατηγικές της κυβέρνησης  καθόλη τη διάρκεια των κρατικών προυπολιτικών ¨εκτάκτου ανάγκης” των τελευταίων  ετών, εξαιτίας των αλλεπάλληλων κρίσεων.

Το 2023 έρχεται με ανοιχτό το παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά. Στα σκαριά βρίσκεται το ήδη υπάρχον σχέδιο των φορολογικών  ελαφρύνσεων για το 2023 ύψους 2,5 δισ. ευρώ,  σε 2,7 εκατ. μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η μεσαία τάξη είναι από τους μεγάλους κερδισμένους, καθώς θα καταργηθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ενώ προβλέπονται ενέσεις στην αγορά των ακινήτων με αναστολές φόρων και διατήρηση φορολογικών εκπτώσεων.

Η παρούσα κυβέρνηση διανύει τα τελευταία τρίμηνα της θητείας πριν τις εκλογές και μαζί με τους πολίτες – ψηφοφόρους βιώνει για τρίτη, συνεχή χρονιά  μία κρίση ( υγειονομική 2020-2021, ενεργειακή 2022). Το Μέγαρο Μαξίμου έχει μπροστά του ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο για το 2023, ώστε να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες για στηριξη των εισοδημάτων, με το βλέμμα στην  μεσαία τάξη. Ποντάρει να ρεφάρει και να σβησει την όποια πολιτική φθορά μέσω της οικονομίας και της στήριξης της κοινωνίας ( με βοηθήματα, παροχές και μόνιμες παρεμβάσεις στην φορολογία κλπ).

Η λίστα με τις  φορολογικές ελαφρύνσεις το 2023

Ανάλογα με την ενεργειακή κρίση και  τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν αποκλείεται το αποθεματικό  του 1 δισ. Ευρώ για το 2023 – εφόσον δεν καταναλωθεί σε έκτακτα μέτρα στήριξης- να διοχετευθεί σε στοχευμενες παροχές.

Σχετικά με τα ήδη γνωστά μέτρα, και όσα θα εφαρμοστούν  επόμενο έτος, περιγράφονται στο νέο προϋπολογισμό ο οποίος κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Ειδικότερα:

  • Από την 1η Ιανουαρίου το 2023 μπαίνει τέλος στην ειδική εισφορά αλληλεγγύη. Μετά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ήρθε η χρονιά των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων  να δουν…