Οι σοδειές απειλούνται, οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν, οι τουρίστες δεν θέλουν να επισκέπτονται πια προορισμούς με καύσωνα, ενώ δημιουργούνται νέες πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και ανοδικές πιέσεις σε πρώτες ύλες και εμπορεύματα

Στη Γερμανία η στάθμη του ποταμού Ρήνου έχει πέσει τόσο πολύ που τα πλοία και οι φορτηγίδες που τον διαπλέουν δεν πρέπει να είναι πλέον πλήρη φορτίου για να μην ακουμπήσουν στον πυθμένα. Στη Γαλλία η κυβέρνηση και οι εποπτικές αρχές έδωσαν προσωρινή άδεια στην εταιρεία ενέργειας Electricite de France να ρίξουν καυτό νερό σε ποτάμια πέντε πυρηνικά εργοστάσια κατά παράβαση περιβαλλοντικών διατάξεων.

Στη βόρεια Ιταλία αγρότες βλέπουν σοδειές από ρύζι και άλλα προϊόντα να καταστρέφονται λόγω της λειψυδρίας. Στην Πορτογαλία πυρκαγιές έχουν κατακάψει δάση και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από θερμοπληξία. Στην Ισπανία εκτός από πυρκαγιές υπάρχει και λειψυδρία με αποτέλεσμα τοπικές αρχές να έχουν βάλει δελτίο στο νερό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και στη Βρετανία φέτος έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 90 ετών.

Διαβάστε επίσης: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ – Δυσοίωνες οι προβλέψεις των επιστημόνων για το μέλλον

Ο καύσωνας διαρκείας του φετινού καλοκαιριού, που όμοιό του δεν έχουν γνωρίσει περιοχές της Ευρώπης εδώ και πολλές δεκαετίες, δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή εκτός από σοβαρότατες κοινωνικές συνέπειες έχει και οικονομικές με τα δεδομένα να αλλάζουν άρδην.

Επιπτώσεις χωρίς τέλος

Οι ανησυχίες επανήλθαν στο προσκήνιο καθώς τις τελευταίες ημέρες οι χώρες αυτές έζησαν νέες πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορεί να μην έφτασαν στα επίπεδα του καύσωνα διαρκείας των 40+ βαθμών Κελσίου του Ιουλίου, αλλά η επιμονή τους δείχνει πλέον ξεκάθαρα ότι κάτι έχει αλλάξει στο κλίμα αλλάζοντας πολλές μορφές οικονομικής δραστηριότητας.

Οι επιπτώσεις δεν έχουν τέλος από οικονομικής πλευράς. Οι σοδειές απειλούνται, οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν, οι τουρίστες δεν θέλουν να επισκέπτονται πια προορισμούς με καύσωνα. Ταυτόχρονα δημιουργούνται νέες πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και ανοδικές πιέσεις σε πρώτες ύλες και εμπορεύματα που ήδη έχουν τραβήξει στον ανήφορο λόγω του πολέμου στην…