Γυναίκες και νέοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κλιμακούμενων διαδηλώσεων κατά του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν, σε μια κρίσιμη συγκυρία

Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, οι αρχές του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν επέβαλαν έναν αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που απαιτούσε από όλες τις γυναίκες να φορούν χιτζάμπ -μια μαντίλα τυλιγμένη γύρω από το κεφάλι και το λαιμό- καθώς και φαρδιά ρούχα σε δημόσιους χώρους.

Χωρίς αυτά, απαγορεύεται να βγαίνουν από το σπίτι. Για την τήρηση του μέτρου δημιουργήθηκε μάλιστα η «αστυνομία ηθών».

Τα μέλη της περιπολούν με αποστολή να εξασφαλίσουν τη δημόσια «σεμνή» ένδυση και συμπεριφορά. Ανάλογα με την παράβαση, μπορεί να γίνει επίπληξη, να επιβληθεί πρόστιμο, οι παραβάτες να οδηγηθούν σε κέντρο επανεκπαίδευσης για το «σωστό» ντύσιμο ή ακόμη και να μεταφερθούν σε σωφρονιστικό ίδρυμα, η έξοδος από το οποίο γίνεται μόνο με την κατάλληλη πια ενδυμασία.

  • Διαβάστε επίσης: Ιράν: «Ατυχές συμβάν» ο θάνατος νεαρής που συνελήφθη για το χιτζάμπ

Έρευνες και συστάσεις σπανίως γίνονται σε άνδρες που έχουν πολύ μακριά γένια. Ο συνήθης στόχος της αστυνομίας ηθών είναι εξάλλου οι γυναίκες.

Κρίνονται για το εάν φορούν τα σωστά ρούχα, εάν φορούν πολύ μακιγιάζ, εάν τα μαλλιά τους δεν καλύπτονται σωστά από τη μαντήλα.

Η τελευταία παράβαση ήταν το… έγκλημα που διέπραξε στις 13 Σεπτεμβρίου η 22χρονη Μαχσά Αμινί, πληρώνοντας τελικά με τη ζωή της κάποιες ατίθασες τούφες που ξεπρόβαλαν από το χιτζάμπ της.

  • Διαβάστε επίσης: Ιράν: Oργή για τον θάνατο της 22χρονης – Γυναίκες καίνε μαντίλες και κόβουν τα μαλλιά τους – Δείτε βίντεο

Πεθαίνοντας για το χιτζάμπ

Σε μια χώρα που στηλιτεύεται για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η νεαρή από το ιρανικό Κουρδιστάν συνελήφθη με το που αποβιβάστηκε στην Τεχεράνη από το τρένο, με το οποίο είχε ταξιδέψει μαζί με τον αδελφό της για να επισκεφθούν συγγενείς. Οδηγήθηκε στο τμήμα και την επομένη στο νοσοκομείο, όπου πέθανε την περασμένη Παρασκευή ύστερα από τρεις ημέρες νοσηλείας σε κώμα.

Οι δικοί της λένε ότι η Μαχσά είχε μώλωπες στο πρόσωπο και οι φήμες οργιάζουν ότι δέχθηκε θανάσιμο χτύπημα στο κεφάλι. Οι αρχές επιμένουν ότι υπέστη…