Η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας στη φύλαξη των συνόρων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης καθώς και η πλήρης ένταξη της γειτονικής χώρας στη Ζώνη Σέγκεν ήταν τα θέματα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ιβάν Ντεμερτζίεφ, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

«Η συνάντησή μας εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας μας και συντονισμού των προσπαθειών μας προκειμένου να προασπίσουμε το Διεθνές Δίκαιο, να προασπίσουμε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος συμπληρώνοντας ότι «μέσα απ’ όλα τα τελευταία γεγονότα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι ο Έβρος δεν είναι απλώς ένα γεωγραφικό σύνορο, αλλά είναι και το σύνορο μεταξύ του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής από εδώ και της εργαλειοποίησης δυστυχισμένων ανθρώπων από την άλλη πλευρά. Είναι ένα σύνορο ανάμεσα στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και ανάμεσα στην καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου από την άλλη πλευρά».

Χαρακτήρισε το θέμα της παράνομης μετανάστευσης ως μία πολύ σημαντική κοινή πρόκληση «καθώς Ελλάδα και Βουλγαρία έχουμε τα σύνορά μας με την Τουρκία, τα οποία είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία […] και δυστυχώς όλο το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μία οργανωμένη επιχείρηση εργαλειοποίησης δυστυχισμένων ανθρώπων, των παράνομων μεταναστών, η οποία εξελίσσεται και στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία η Ελλάδα συνεχίζει να ενισχύει τη φύλαξη των συνόρων της. «Με όλους τους δυνατούς τρόπους, προχωράμε στην κατασκευή του φράχτη κατά μήκος όλου του ποταμού Έβρου, αυξάνουμε τα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης, συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, συνεργαζόμαστε με τους γείτονές μας πάντοτε με σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και πάνω απ’ όλα οι Έλληνες ενωμένοι θ’ αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση όπως το χουμε κάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα με πολύ αποτελεσματικό τρόπο με τη στήριξη και τη…