Ο θυμός των πολιτών οφείλεται στο γεγονός ότι οι υποσχέσεις της Δημοκρατίας δεν υλοποιούνται. «Όσοι κοιμούνται στη Δημοκρατία μπορέι να ξυπνήσουν σε δικτατορία».

Αποστολή Ζάγκρεμπ

Η Αυστριακή πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Christa Schweng σε μια σύντομη ομιλία σε σεμινάριο που διεξάγεται στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας περιέγραψε συνοπτικά και περιεκτικά την κατάσταση που υπάρχει στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Το θέμα του σεμιναρίου στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις ΟΚΕ των ευρωπαίκών χωρών είναι η γεωπολιτική αναταραχή στην πόρτα της Ευρώπης: Η οπτική από την Κοινωνία των Πολιτών.

Και αν το θέμα ακούγεται γενικόλογο και πολλές φορές αυτά α Συνέδρια είναι σχεδόν βαρετά, εντούτοις και μόνο η ομιλία της κ. Schweng έθιξε ανοικτά και με καθαρή γλώσσα τα προβλήματα που υπάρχουν και τα διακυβεύματα με τα οποία θα βρεθούμε αντιμέτωποι όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες.

Εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία που αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία για πολλά δεινά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο εντόπισε και ανέδειξε ζητήματα που εγκυμονούν κινδύνους για τη Δημοκρατία και την Ευρώπη.

“Heat or Eat?”

Θέρμανση ή φαγητό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια και τον πληθωρισμό , είπε η πρόεδρος, σημειώνοντας πως πολλές επιχειρήσεις στην Ευρώπη κλείνουν και η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ πέφτει ξανά.

Η οικονομική – επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα διολισθήσει για το 2023 σε επίπεδα κάτω του 2008-2009 –περίοδο της Οικονομικής Κρίσης- ανατρέποντας τις προοπτικές ανάπτυξης που είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται μετά την πανδημία.

Και πως θα πορευθεί η Ευρώπη; Η επικεφαλής της θεσπισμένης Οργάνωσης της ΕΕ που εκπροσωπεί πάνω από 90 εκατομμύρια πολίτες – εργοδότες, εργαζόμενους και επαγγελματικές ομάδες- ζήτησε αναθεώρηση του πλαισίου της Οικονομικής Διακυβέρνησης ώστε να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή agenda της ΕΕ. Δηλαδή, δημόσιες επενδύσεις, και ένα πλαίσιο που επιτρέπει κυκλική παρέκκλιση και ευελιξία για χώρες που έχουν ανάγκη προσαρμογών…