Ο Ερντογάν ποντάρει στο εκρηκτικό κλίμα και κλείνει το μάτι στην Ρωσία

Έμφαση στο προσφυγικό και όχι στη «Γαλάζια Πατρίδα» έδωσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Με φωτογραφίες νεκρών παιδιών στα χέρια – έστω και αν η Αθήνα δηλώνει ότι τα στοιχεία που παρουσίασε είναι ψευδή – θέλησε να ενισχύσει το αφήγημα περί «αυταρχικού κράτους» που χτίζει εδώ και αρκετό καιρό απέναντι στην Ελλάδα.

Με αυτό τον τρόπο ο Ερντογάν επί της ουσίας έδειξε τον επόμενο στόχο του. Και περιέγραψε το πεδίο στο οποίο θα κινηθεί στην κλιμάκωση της έντασης της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Ο Ερντογάν φοβάται για τις εκλογές – Εντολή αλλαγής προεκλογικής στρατηγικής

Η ομιλία του τούρκου προέδρου στον ΟΗΕ  προανήγγειλε το πεδίο ενός πιθανού ατυχήματος, που δεν είναι άλλο από τον Έβρο και το Αιγαίο, όπου δίνονται οι μάχες του προσφυγικού. Εργαλειοποιώντας για μία ακόμα φορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό και αξιοποιώντας την επιλογή της Αθήνας να γίνει ένας από τους φράχτες της Ευρώπης.

Οι «μάχες» στο Αιγαίο και το ενδεχόμενο «ατυχήματος»

Οι «μάχες» άλλωστε στο Αιγαίο μεταξύ των λιμενικών Τουρκίας και Ελλάδας με απελπισμένους ανθρώπους στην μέση, έχουν γίνει καθεστώς.

Και το ατύχημα να μοιάζει πολύ κοντά. Όπως σημειώνουν διπλωμάτες και αναλυτές η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για μία ακόμα φορά είναι εκρηκτική. Με τις ισορροπίες να χαρακτηρίζονται ευαίσθητες και επικίνδυνες. Τονίζοντας ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να «τραβήξει τη σκανδάλη» όταν θεωρήσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τον ίδιο και κυρίως όταν θα μπορεί να επιρρίψει την ευθύνη στην ελληνική πλευρά.

Ως εκ τούτου αρκεί μία στιγμή για να χαθεί ο έλεγχος. Και σε αυτό έχει μεγάλη σημασία η διατήρηση της ψυχραιμίας και οι ενέργειες να παραμένουν αυστηρά εντός πλαισίου διεθνούς δικαίου.

Γιατί στο προσφυγικό

Η επιλογή της Τουρκίας να εστιάσει στο προσφυγικό, της δίνει τη δυνατότητα να επιχειρήσει ένα επεισόδιο έντασης χωρίς να τραβήξει την προσοχή σε ζητήματα που στην παρούσα φάση, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, χαρακτηρίζονται απαγορευμένα, όπως η αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας, των συνόρων και η…