Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να περιορίσει περαιτέρω τις εξαγωγές τσιπ στην Κίνα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προγραμματίζει τον επόμενο μήνα να διευρύνει τους περιορισμούς στις αμερικανικές εξαγωγές μικροκυκλωμάτων (τσιπ) προς την Κίνα. Οι ημιαγωγοί αυτοί, χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και σε εργαλεία παραγωγής μικροκυκλωμάτων, όπως δήλωσαν αρκετές πηγές που έχουν λάβει γνώση για το ζήτημα αυτό.

Το υπουργείο Εμπορίου έχει την πρόθεση έκδοσης νέων κανονισμών επί τη βάσει περιορισμών που γνωστοποιήθηκαν μέσω επιστολών προηγούμενα μέσα στο 2022, σε τρεις αμερικανικές εταιρίες (KLA Corp, Lam Research Corp και Applied Materials Inc) σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν ανώνυμα. Το σχέδιο για τους νέους κανονισμούς που αφορούν στην Κίνα δεν έχει προηγούμενα δημοσιοποιηθεί από τα ΜΜΕ.

  • Διαβάστε επίσης: Gazprom: Συμφωνία με την Κίνα για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια και γουάν

Τι απαγορεύεται να εξαχθεί

Οι εταιρίες έχουν δημόσια παραδεχτεί ότι έλαβαν τις επιστολές, ενώ σύμφωνα με το περιεχόμενό τους, απαγορεύεται στις αναφερόμενες αμερικανικές εταιρίες η εξαγωγή εξοπλισμού παραγωγής μικροκυκλωμάτων σε κινεζικές βιομηχανίες που παράγουν εξελιγμένους ημιαγωγούς με διαδικασίες (sub-14 nanometer processes) εκτός και αν οι πωλητές έχουν ειδικές άδειες από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Οι κανονισμοί θα κωδικοποιήσουν επίσης, περιορισμούς σε επιστολές του υπουργείου Εμπορίου που απεστάλησαν στις εταιρίες Nvidia Corp και Advanced Micro Devices τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας τους οδηγίες για τον τερματισμό προς την Κίνα, των εξαγωγών αρκετών μικροκυκλωμάτων τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές, εκτός και αν λάβουν ειδικές άδειες.