Η Washington Post αναλύει την κατάσταση που επικρατεί στη Ζαπορίζια και το πυρηνικό εργοστάσιο. Ανησυχία σε όλο τον πλανήτη.

Η κατάσταση στη Ζαπορίζια ανησυχεί όλο τον πλανήτη αφού οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία συνεχίζονται πέριξ του πυρηνικού σταθμού. Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για ό, τι συμβαίνει με τον κίνδυνο για πυρηνικό δυστύχημα να έχει αυξηθεί δραματικά, όπως προειδοποιεί και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Μάλιστα, μέλη της ομάδας του ΔΟΑΕ έχουν μείνει στο εργοστάσιο για να συνεχίσουν τις έρευνές τους.

  • Διαβάστε επίσης: Οι δυνάμεις του Κιέβου έπληξαν ρωσική βάση στο Ενερχοντάρ, όπου βρίσκεται ο σταθμός της Ζαπορίζια

Η Washington Post σημειώνει ότι ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια, η μεγαλύτερη τέτοια εγκατάσταση στην Ευρώπη, έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του πολέμου.

Η γνωστή αμερικανική εφημερίδα θυμίζει ότι αμέσως μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αυτά κατέλαβαν το εργοστάσιο, στην πρώτη περίπτωση κατά την οποία ένας πυρηνικός σταθμός καταλήφθηκε ως λάφυρο πολέμου. Η επίθεσή τους προκάλεσε πυρκαγιά στο συγκρότημα, αν και οι ζημιές ήταν περιορισμένες.

Από τον Ιούλιο, οι βομβαρδισμοί με στόχο το εργοστάσιο, για τους οποίους η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη, αυξήθηκαν και έγιναν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Και οι δύο πλευρές έχουν συμφέρον να τονίζουν τους κινδύνους. Παρόλα αυτά, ο ΔΟΑΕ λέει ότι η φυσική ακεραιότητα του εργοστασίου έχει παραβιαστεί και το ενδεχόμενο πυρηνικής καταστροφής είναι υπαρκτό.

Στη συνέχεια η Washington Post απαντάει σε μια σειρά κομβικά ερωτήματα.

Τι υπάρχει στη Ζαπορίζια

Η κατασκευή του εργοστασίου ξεκίνησε το 1981 – πέντε χρόνια πριν από την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, περίπου 500 χιλιόμετρα μακριά – όταν η Ουκρανία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Ένας έκτος αντιδραστήρας προστέθηκε το 1995, αφού η Ουκρανία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα. Το εργοστάσιο βρίσκεται στο Φράγμα της Κακόβκα στον ποταμό Δνείπερο και έχει συνολική ισχύ 5,7 γιγαβάτ, αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια σπίτια.

Ανήκει στην Energoatom, τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης πυρηνικών εγκαταστάσεων της…